ANCOM: Tarife mai mici in România pentru terminarea apelurilor fixe și mobile
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Operatorii de telefonie fixă și mobilă care activează pe piață din România vor reduce, începând cu 1 iulie 2021, tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile rețele că urmare a stabilirii, la nivel european, a unor tarife maxime în acest sens, anunță ANCOM.

„Începând cu 1 iulie 2021, operatorii de telefonie fixă și mobilă care activează pe piață din România vor reduce tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile rețele că urmare a stabilirii, la nivel european, a unor tarife maxime în acest sens. Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor mobile va scădea cu aproape 8% față de nivelul actual, până la 0,7 eurocenți/minut, în timp ce tariful pentru terminarea apelurilor fixe va avea o scădere de aproximativ 20% față de nivelul actual, ajungând la 0,078 eurocenți/minut”, transmite Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Această măsură de reglementare a fost stabilită de către Comisia Europeană prin Regulamentul Delegat (UE) 2021/654, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la dată de 22 aprilie.

Regulamentul Comisiei Europene este obligatoriu și se aplică direct, fără a necesită transpunere în legislația națională.

ANCOM precizează că noul tarif stabilit prin Regulamentul Comisiei Europene este în scădere cu aproape 8% față de 0,76 eurocenți/minut, cât este în prezent, și va fi perceput de către toți operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piață serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile rețele publice de telefonie.

Tariful de terminare a apelurilor la puncte mobile în vigoare în acest moment în România a fost stabilit de ANCOM că medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene stabilește și tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplică și în România astfel:


- 0,55 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022;
- 0,4 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023;
- 0,2 eurocenți/minut de la 1 ianuarie 2024.

În ceea ce privește tariful maxim aplicabil pentru terminarea apelurilor fixe, acesta va fi cu aproximativ 20% mai mic față de cel actual (0,098 eurocenți/minut) care se aplică în România de la 1 noiembrie 2020. Tariful în vigoare în acest moment a fost determinat de ANCOM în urmă actualizării mai multor parametri ai modelului de calculatie a costurilor de tip LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene prevede o nouă scădere a tarifului maxim pentru terminarea apelurilor fixe de la 1 ianuarie 2022, când va ajunge la 0,07 eurocenți/minut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel