Data actualizării:
Data publicării:

Anchetă la Caracal. Şeful DIICOT Sălaj reacţionează: Reglementare de maximă urgenţă

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Dinca - suspect crima Caracal
Dinca - suspect crima Caracal

Şeful DIICOT Sălaj, Dan Bubuiug, reacţionează în cazul de la Caracal, atrăgând atenţia asupra lipsurilor materiale şi de ordin legislativ cu care se confruntă anchetatorii într-o astfel de acţiune de salvare.

În legătură cu tragedia de la Caracal, este de datoria noastră, a tuturor, inclusiv a poliţiştilor şi magistraţilor, să aducă la cunoştinţa publicului problemele şi lipsurile materiale şi de ordin legislativ cu care se confruntă pentru a evita pe viitor astfel de nenorociri sau măcar pentru a încerca cu şanse de reuşită salvarea unei vieţi aflate în primejdie iminentă. În privinţa modului de acţiune, cred că apelul fetei a generat o stare de necesitate în care trebuia să se concentreze imediat toate forţele (poliţie, jandarmerie, SMURD) şi să ia la puricat în maxim o oră toate locaţiile posibile în care s-ar fi putut afla fata, fără niciun mandat până la găsirea ei. O astfel de acţiune însă nu este reglementată în mod expres de lege, cu obligaţii clare pentru salvatori. Pe cale de consecinţă, trebuie reglementată o astfel de procedură dacă dorim să nu se mai repete o astfel de nenorocire. O astfel de acţiune de salvare trebuie reglementată în afara oricărui proces penal, a scris acesta, pe Facebook.

Potrivit acestuia, o acţiune de salvare se putea face şi în lipsa unor dispoziţii speciale în acest sens, în baza dispoziţiilor constituţionale şi a legilor privind statutul poliţistului.

Desigur că în paralel era necesară şi deschiderea unui dosar şi efectuarea de cercetări de urgenţă. Însă o acţiune de salvare de la un pericol cu moartea iminent nu poate aştepta după proceduri (poliţistul se sesizează, merge cu dosarul la procuror unde se înregistrează, se repartizează unui procuror, pe urmă se încep cercetările, eventual dacă se impune se cheamă judecătorul de acasă, se întocmesc o serie de acte succesiv de poliţist, procuror şi judecător). Cred că o acţiune de salvare se putea face şi în lipsa unor dispoziţii speciale în acest sens, în baza dispoziţiilor constituţionale şi a legilor privind statutul poliţistului şi a Poliţiei Române, dar reglementarea unei astfel de intervenţii rapide este de maximă urgenţă, a spus acesta.

Nu se poate ignora tehnica modernă

În opinia sa, nu pot fi ignorate lipsa de tehnică modernă de localizare rapidă, care a prelungit extrem de mult identificarea locuinţei şi prevenirea tragediei.

Discuţiile pe marginea intrării în locuinţă la 3 sau la 6 dimineaţa, la mai mult de 17 ore de la apelul disperat al fetei, sunt, în privinţa posibilităţilor reale de salvare a vieţii acesteia, fără rost. Ar trebui cu toţii să învăţăm ceva din această tragedie, să identificăm cauzele şi să asigurăm mijloacele legale, materiale şi umane ca astfel de nenorociri să nu se mai repete, a concluzionat şeful DIICOT Sălaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel