Data publicării:

Ancheta extinsă a jurnaliștilor: Mai multe antene „spion”, depistate pe ambasadele Rusiei din toată Europa

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ancheta extinsă a jurnaliștilor. Mai multe antene spion, depistate pe ambasadele Rusiei din toată Europa. Sursa - pixabay.com
Ancheta extinsă a jurnaliștilor. Mai multe antene spion, depistate pe ambasadele Rusiei din toată Europa. Sursa - pixabay.com
O investigație, publicată marți, de mai multe instituții media europene, a scos la iveală faptul că ambasadele europene ale Rusiei au devenit spioni.

Cel puțin 182 de antene-satelit, care sunt instalate  pe acoperișurile ambasadelor ruse din Europa, sunt legate de o rețea masivă de spionaj și colectare de informații și de o altă rețea de antene capabile să capteze semnalele de securitate națională ale țărilor în cauză.

Informația a fost dezvăluită de nouă instituții de presă din nordul și estul Europei, care au efectuat  o investigați extinsă „Espiomats”. Rezultatele investigației au fost dezvăluite marți, 18 aprilie, scrie Le Monde.

Prin analiza imaginilor din satelit, a fotografiilor și a informațiilor obținute de drone, jurnaliștii au examinat clădirile diplomaților ruși din 39 de state membre și nemembre ale Uniunii Europene.

Există 17 „echipamente specializate pentru informații de semnale” sau SIGINT, instalate pe ambasada Rusiei din Bruxelles, care este situată pe o proprietate de 46.000 de metri pătrați, înconjurată de 900 de metri de gard. Pe acoperișurile fiecăreia dintre ambasadele din Sofia, Praga, Belgrad, Madrid, Lisabona și Nicosia sunt instalate aproximativ zece astfel de echipamente.

Interesant este că doar opt SIGINT au fost găsite de jurnaliști la Berlin și doar trei la Paris. Acest lucru se datorează faptului că echipamentul ar fi fost amplasat în altă parte. Spre exemplu în Varșovia nu au fost găsite antene. Jurnaliștii de la ziarul polonez Frontstory au descoperit că pe acoperișul locuințelor diplomaților și angajaților ruși au fost instalate antene multifuncționale.

De asemenea, este probabil ca pe  varietate de clădiri oficiale să fi fost instalate anumite structuri pentru a ascunde dispozitivele la vedere. Cotidianul olandez De Tijd relatează că pe acoperișurile ambasadelor din unele capitale au apărut în ultimii ani structuri care arată ca mici șoproane de grădină, potențial folosite pentru a ascunde și mai mult software.

Se spune că o dronă aparținând „un serviciu de informații european”, scrie De Tijd, ar fi reușit să pătrundă într-una dintre aceste șoproane. Jurnaliștii care au condus ancheta cred că ceea ce au descoperit despre rețeaua de spionaj a Rusiei este doar „vârful aisbergului” în raport cu ambasadele europene.

Pe lângă faptul că permit diplomaților să facă schimb de informații confidențiale și „sensibile”, antenele pot intercepta comunicațiile telefonice prin satelit.

Specialiștii intervievați de jurnaliștii implicați în anchetă consideră că antenele fac parte dintr-o rețea de amploare care interceptează emisiile electromagnetice și pot fi folosite pentru operațiuni de hacking computerizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel