Data publicării:

Ancheta exploziei Nord Stream: ”Cel mai probabil ca un actor de stat să fie responsabil pentru incident”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube William Spaniel
Sursa Foto YouTube William Spaniel
Va fi ”dificil” de confirmat cine s-a aflat în spatele atacurilor de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, au declarat autoritățile suedeze care investighează incidentul.

Într-o declarație de joi, Mats Ljungqvist, procurorul care conduce ancheta suedeză, a declarat că echipa sa speră ”să poată confirma cine a comis această crimă”, dar că circumstanțele sunt ”dificil de investigat”.

Ljungqvist a spus că este încă cel mai probabil ca un actor de stat să fie responsabil pentru incident. ”Nu excludem nimic, dar faptul că este un actor de stat care este direct sau cel puțin indirect în spatele acestui lucru este, desigur, scenariul nostru principal absolut”, a spus el, potrivit Politico.

Exploziile de pe conductele submarine din septembrie 2022 au cauzat daune grave și au declanșat investigații separate în trei țări diferite. Conductele leagă Rusia și Germania.

Citește și: Kremlinul se îndoiește de implicarea Ucrainei în distrugerea Nord Stream

Incidentul a fost un act deliberat de sabotaj și a dat naștere mai multor teorii cu privire la identitatea celor vinonați, indicând Rusia, SUA și un grup pro-ucrainean despre care se presune că ar fi fost implicați.

Kremlinul, Casa Albă și Guvernul ucrainean au negat cu fermitate implicarea.

”Aceste speculații nu au impact asupra anchetei în curs, care se bazează pe fapte și pe informațiile care au rezultat din analize, investigații la locul crimei și colaborarea cu autoritățile din Suedia și din alte țări”, a spus Ljungqvist.

Ancheta Suediei a vizat ”în primul rând să examineze dacă interesele suedeze sau securitatea suedeză sunt amenințate sau dacă teritoriul suedez a fost folosit pentru a efectua sabotajul”, a adăugat el.

Suedia investighează deoarece două dintre scurgerile de gaz au avut loc în apele din zona sa economică exclusivă (ZEE).

Vezi și: Update/ New York Times, ipoteză despre atacul asupra Nord-Stream. Responsabilitatea o are un grup pro-ucrainean. Rusia a reacţionat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel