Data publicării:

Anamaria Marin (Enel), ponturi tari despre frigider, încărcătoare, centrală termică. Metode prin care reducem consumul de energie cu până la 40% / video

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Anamaria Marin, Head of Marketing B2C, Enel X România, are numeroase recomandări, care, fiind aplicate, vor duce la facturi mult mai mici.

„Omenirea resimte nevoia unui consum inteligent, astfel încât să ajute la reducerea costurilor pe care le poate avea în contextul actual al pieței. A consuma eficient înseamnă automat un consum mai mic de energie electrică, iar acest lucru va duce și la o reducere a deșeurilor. Impactul reducerii deșeurilor se vede direct în amprenta de carbon pe care noi o lăsăm. Dacă reducem cantitatea de energie electrică, atunci costurile noastre pentru plata facturilor de utilități se vor reduce automat”, a spus Anamaria Marin, Head of Marketing B2C, Enel X România, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCBusiness. 

„Eficiența energetică este procesul prin care reducem cantitatea de energie electrică pentru a folosi și a utiliza în continuare aceleași produse și servicii. Eficiența energetică înseamnă, de asemenea, o reducere a risipei de energie electrică”, a spus Anamaria Marin, dând ulterior un exemplu cu un bec. „Putem folosi un bec o anumită perioadă de timp, cu un anumit consum. Dar dacă schimbăm calitatea becului sau clasa energetică a becului respectiv, cu același consum de energie electrică putem utiliza acel consumator o perioadă mai lungă de timp sau, dacă păstrăm aceeași perioadă de timp, reducem cantitatea de energie electrică pe care o consumă”, a explicat Anamaria Marin.

Întrebată, ulterior, ce pot face consumatorii în casele lor pentru a reduce consumul de energie, dar în același timp să fie păstrat și un anumit confort, Anamaria Marin a oferit mai multe exemple. 

„Putem să ne gândim la multe acțiuni pe care le putem face. Cred că cel mai eficient lucru pe care îl putem face acum ar fi să ne producem singuri energie electrică. Un exemplu ar fi montarea de panouri fotovoltaice. Din ce în ce mai mulți oameni se gândesc la o astfel de variantă. (...) Însă acest lucru presupune o investiție din partea consumatorului. Dacă mergem într-o arie unde nu e necesar să facem investiții, putem să ne gândim la locuința pe care o avem. Electrocasnicele sunt utilizate zilnic. Cu cât clasa energetică este mai bună, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mic, depinzând bineînțeles și de modul de utilizare al aparatului. Putem să ne gândim, de exemplu, la frigider. Dacă frigiderul stă lângă o sursă de căldură, automat consumul său va crește. Deci ideal este să-l ferim de acea sursă de căldură. Încărcătoarele, pe care le lăsăm în priză, uităm de ele, produc o risipă de energie pentru că nu le utilizăm, dar ele rămân în priză”, a explicat Anamaria Marin.

„Adoptarea unui comportament de consum inteligent și economic poate aduce reduceri semnificate din punct de vedere al consumului de electricitate. Putem face câteva calcule. Putem lua ca exemplu becul. Dacă vorbim despre becurile cu led, acestea consumă cu până la 80 la sută mai puțin decât becurile incandescente. Suntem în sezonul rece. Cel mai mare consumator în acest sezon este centrala termică. Dacă beneficiem deja de o centrală termică ce nu e în condesare, putem opta pentru înlocuirea ei cu una performantă care are un sistem de condensare. Astfel, putem reduce consumul cu până la 40 la sută”, a subliniat Anamaria Marin. 

Cum să ne optimizăm consumul de energie pentru a ține costurile sub control

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel