Analiză în presa internațională: ”România este bastionul NATO, trambulină pentru orice acțiune, acoperită sau nu, pentru a contracara ofensiva rusă în Ucraina”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Criza din Ucraina și invazia rusă a țării vecine au schimbat semnificativ contextul de securitate al Europei de Est. 

Potrivit unei analize publicată de Inside Over, România este noul pivot atlantic al Europei de Est și lider al izolării anti-ruse, împreună cu Polonia.

NATO se consolidează în România

La 3 martie, Alianța Atlantică a anunțat că Forța de răspuns a fost mobilizată pentru prima dată în istoria sa în țara est-europeană. Este de fapt un grup operativ aflat la dispoziția Alianței care poate fi format dintr-un număr maxim de 40 de mii de soldați. Bucureștiul este considerat un aliat fidel pentru garnizoana Mării Negre și a flancului estic al Europei atlantice, precum și un bastion cheie pentru a opri ambițiile rusești.

În Europa de mijloc devenită un tărâm de frontieră între tabăra atlantică și Imperiul lui Vladimir Putin, în ținuturile care se apropie din ce în ce mai mult  de liniile roșii ale țarului și care văd puterile est-europene din ce în ce mai centrale în sprijinul lor pentru Washington, România este în prim-plan.

Iar un punct de cotitură în acest domeniu a avut loc în noiembrie 2020, luna în care Bucureștiul s-a alăturat Varșoviei pentru valoare geostrategică: în timp ce la Varșovia președintele Andrzej Duda semna Enhanced Defense Cooperation Agreement, acord de cooperare încheiat cu Washington pentru ”Consolidarea apărarării”, România a găzduit exercițiul NATO ”Rapid Falcon”, cel mai important de pe teritoriul său de până atunci.

Strategia de la București, potrivit Inside Over

România animă așa-numitul  B9,  summitul care unește țările de pe flancul estic al NATO și care a primit în 2021 sprijinul lui Joe Biden  prin gura secretarului de stat american Tony Blinken, pentru care, ultima ediție a summit-ului, desfășurată pe 10 mai, a fost din respect pentru a vaaloriza ”dorința românească de colaborare mai strânsă cu aliații noștri din Europa Centrală și din regiunile Baltice și ale Mării Negre cu privire la întreaga gamă de provocări globale”.

Pentru Centrul de Studii Iari aceasta înseamnă că ”România este, fără îndoială, hotărâtă să-și afirme poziția în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, sigură și de sprijinul Statelor Unite, care, în ultimii ani, au contribuit substanțial la înarmarea sa și la construcția de infrastructuri și companii de alimentare cu energie - nu în ultimul rând, centrala nucleară de la  Cernavodă”.

Washingtonul pariază pe București pentru că România are o strategie clară: blocarea expansionismului Rusiei

Potrivit sursei citate, acest lucru fost încă de la intrarea sa în NATO în 2002, sărbătorită cu vizita lui George W. Bush la București pe 23 noiembrie a aceluiași an și cu o demonstrație în Piața Independenței animată de jumătate de milion de oameni în același loc în care dictatorul Nicolae Ceaucescu a fost judecat și împușcat în 1989.

Teama de expansionism rusesc a devenit un plan asertiv de izolare din 2014, perioadă în care Bucureștiul dorea să întărească interesul NATO față  de scenariul Mării Negre. Din mai 2016, modernul sistem antirachetă american Aegis Ashore Bmd, temut de Moscova pentru că poate fi adoptat în scopuri duble, purtând arme nucleare tactice și strategice, a intrat în funcțiune la baza militară de la Deveselu. Acest lucru a dat valoare României ca fiind un teren de dezvoltare a descurajării.

În plus, cei 245 km de coastă a României la Marea Neagră și portul Constanța capătă acum mai mult ca niciodată valoare strategică, într-o fază în care posesiunile românești reprezintă prima barieră reală în calea dominației ruse în mare parte. România controlează, de asemenea, gura și accesul de la mare la Dunăre, cel mai lung și mai strategic fluviu din Europa care, pe lângă faptul că este o cale navigabilă crucială în scopuri comerciale, are o valoare strategic-securitate ca arteră de comunicare crucială în Europa Centrală.

Spioni și cibernetica: Informațiile sunt, de asemenea, un domeniu în care NATO se bazează foarte mult pe România

Din 2017, Centrul de Excelență NATO Humint activează în orașul Oradea. Este o instituție care garantează pregătire de specialitate membrilor serviciilor secrete ale țărilor Alianței, sub punctul de referinţă al factorului uman şi construcţia de reţele de informatori şi agenţi. Și nu întâmplător țara aflată la răscrucea dintre Europa Centrală și de Est, statul european cu cele mai largi granițe cu parteneri non-NATO ( Moldova și Ucraina ) și pivotul de izolare anti-rusă din Sud-Est devine central în războiul spionilor.

Un front complementar este cel al securității cibernetice. În construirea politicilor de apărare la nivel european, complementare celor NATO, Bucureștiul a obținut în 2020 de la Comisie posibilitatea găzduirii Centrului European de Competență pentru Securitate Cibernetică (ECCC). În anii următori, centrul va consolida coordonarea cercetării și inovării în domeniul securității cibernetice în UE. 

Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE pentru concentrarea investițiilor în dezvoltarea industrială, tehnologie și cercetare în domeniul securității cibernetice. Prin plasarea apărării, industriei și tehnologiei românești în centrul sistemului de apărare, consolidate cu investiții și finanțări publice în ultimii ani.

Ce se schimbă odată cu invazia rusă. România s-a blindat ca garnizoană

Ce se va schimba astăzi după ce Vladimir Putin a deschis Cutia Pandorei invadând Ucraina? România s-a blindat ca garnizoană.

”Autoritățile române se așteaptă la atacuri cibernetice care vizează destabilizarea instituțiilor și infrastructurilor și utilizarea surselor de energie pentru atingerea obiectivelor politice”, notează Observatorul Balcani-Caucaz.

”Sunt câteva dintre potențialele amenințări analizate de Consiliul Suprem de Apărare al României” cu ocazia izbucnirii războiului din 24 februarie trecut. La aceasta se adaugă cursa României pentru autonomie energetică care, precedând mișcările Rusiei, poziționează acum bine Bucureștiul pentru a-și exploata zăcămintele de gaze și a crea strategii asertive pe frontul geostrategic, scrie sursa citată.

Bucureștiul vrea să se opună Rusiei printr-o strategie totală care o plasează serios și cu forță în domeniul euro-atlantic ca actor decisiv pentru stabilitatea regională. Și, făcând acest lucru, descurajează posibilitatea ca Rusia să facă mișcări directe către ea în orice domeniu, este de părere Inside Over.

Bucureștiul a ales: cea mai estică țară din centrul Europei îmbrățișează Occidentul în domeniul geopolitic. Europa disputată se deplasează mai spre est și împreună cu Varșovia, Bucureștiul este bastionul NATO. Posibil trambulină pentru orice acțiune, acoperită sau nu, pentru a contracara ofensiva rusă în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel