Analiză: Cum va păși presa în noul an
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Criza și-a pus amprenta și asupra mass-mediei, care va păși în 2012 cu un handicap major: scădeea tirajelor sau a ratingului, fapt ce a determinat patronii la schimbări majore în organigrama redacțiilor, sau mergând pănă la închiderea unor publicații.

După schisma dintre Sorin Ovidiu Vântu și Sebastian Ghiță, cele două posturi concurente, Realitatea Tv și România TV încearcă să se poziționeze pe piața media.

Nici trustul Intact n-a fost scutit de frământări interne, șefii s-au tot schimbat, unii au demisionat iar conflictul dintre Antene și RCS a luat proporții.  RCS a pretins daune de 100.000.000 euro, iar Antena Group a solicitat instanței recuperarea prejudiciului estimat la 60.000.000 euro. GSP TV este scos din grila operatorului de cablu. Desființarea publicației ”Financiarul” și adunarea tuturor publicațiilor sub o singură pălărie, Intact Publishing, stârnește o nouă rafală de animozități.

Atitudinea lui Cartianu  determină plecarea valorilor de la Adevărul

La Adevărul Holding, 2012 nu se anunță de bun augur.Problemele financiare din 2011 a determinat trustul lui Dinu Patriciu să închidă   Ghidul TV al ziarului Adevărul și Adevărul de Seară precum  și ediția tipărită a cotidianului Blik din Ucraina.

Echipa Academiei Cațavencu este preluată de holdingul lui Patriciu, pentru a edita revista ”Cațavencii”, cu Mircea Dinescu președinte. La începutul lui decembrie, Dinescu lansează un atac dur la adresa lui Grigore Cartianu, redactorul șef de la Adevărul. În scurt timp, Cartianu este făcut cu ou și cu oțet și de Andrei Pleșu, autorul unor editoriale din Adevărul. Începând din vară, dificultățile financiare ale trustului se acutizează, plata salariilor se face cu întârzieri, la fel și plata către furnizori. Potrivit celor mai recente date BRAT, Adevărul și Click fac parte dintre publicațiile cu cea mai puternică scădere a vânzărilor.

Postul public de televiziune este în pragul falimentului

TVR a ajuns în 2011 în pragul falimentului. Deși sindicaliștii cer reducerea cheltuielilor, în martie se relansează postul de știri TVR Info, ale cărui audiențe nu se pot măsura. Transmiterea Champions League produce o gaură neagră în bugetul TVR, adâncită, în august, de scandalul cu Universal Studios, care și-au pierdut răbdarea așteptând achitarea datoriilor rămase după achiziționarea unor filme, în urmă cu mai mulți ani. În timp ce directorul Lăzescu se văicărește pe seama situației critice din TVR, ies la iveală salariile exorbitante cu care sunt plătiți angajații postului public.

În trustul lui Sârbu, chiar dacă audiențele bat orice concurență, patronul a vândut periodic acțiuni CME

Pro TV a pășit cu dreptul în anul 2011, emisiunea ”Românii au talent” făcând audiențe record încă de la debut. Finala din aprilie a adunat în fața televizoarelor 3.300.000 de români. Au înregistrat succese remarcabile și emisiunile ”Dansez pentru tine” și ”Vocea României”. ”Tatăl” Trustului Pro, Adrian Sârbu, vinde, totuși, în repetate rânduri, acțiuni din pachetul pe care îl deține în cadrul grupului CME, semn că situația financiară nu e chiar strălucită. O dovedește și faptul că, din aprilie, ziarul Gândul nu mai apare pe print, retrăgându-se, ca multe alte publicații, în spațiul virtual.

La B1 și Evenimentul, o neliniște permanentă

La B1 TV, postul lui Bobby Păunescu a trecând prin schimbări după schimbări. Același lucru s-a întâmplat și la cele două publicații ale trustului, Evenimentul Zilei și Capital. După ce Sorin Oancea (venit de la Intact) a preluat 50% din B1 TV, postul se relansează și își schimbă grila, profilându-se pe știri și comentarii. Directorul general Claudiu Șerban (care deține 10% din acțiuni) preia de la Bobby Păunescu managementul publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital. Redactorul șef de la Capital, Iulian Bortoș își dă demisia și, împreună cu el, pleacă mai mulți jurnaliști. (Sursa: Express-press)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel