Analiză. Câți palestinieni au murit în războiul din Gaza și cum va continua procesul de numărare a victimelor?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Reuters: Va deveni tot mai dificil pentru autorități să țină bilanțul victimelor.

Forțele israeliene au declanșat o ofensivă aeriană și terestră împotriva grupului Hamas din Gaza după ce acesta din urmă a efectuat o incursiune peste graniță pe 7 octombrie. Potrivit datelor Ministerului Sănătății din Gaza, cel puțin 17.487 de palestinieni au fost uciși de atunci, în timp ce bilanțurile israeliene indică 1.200 de decese în urma incursiunii Hamasului în Israel.

Agențiile de ajutor avertizează că situația umanitară din Gaza se agravează pe zi ce trece, majoritatea dintre cei 2,3 milioane de locuitori fiind fără adăpost și blocați într-o enclavă mică, sub asediu, cu puține provizii de hrană, apă, îngrijire medicală, combustibil sau adăpost sigur.

Cu infrastructura de bază distrusă, serviciile de telefonie și internet întrerupte frecvent și un număr de statisticieni din domeniul sănătății uciși sau dispăruți, există o îngrijorare tot mai mare că autoritățile sanitare din Gaza nu vor putea să continue să țină o evidență precisă a numărului victimelor.

Cum au fost compilate bilanțurile victimelor până acum?

În primele șase săptămâni ale războiului, morgile spitalelor din Gaza au trimis date către centrul principal de colectare a datelor al Ministerului Sănătății de la Spitalul Al Shifa. Oficialii au folosit foi de calcul Excel pentru a ține evidența numelor, vârstei și numerelor de identificare a celor decedați și le-au transmis Ministerului Sănătății Palestiniene din Ramallah, care este parte a Autorității Palestiniene (AP) și exercită un auto-guvern limitat în Cisiordania ocupată de Israel.

Dar Omar Hussein Ali, directorul centrului de operațiuni de urgență al Ministerului din Ramallah, a declarat că din cei patru oficiali care gestionau centrul de date de la Shifa, unul a murit într-un atac aerian asupra spitalului, iar ceilalți trei au dispărut atunci când forțele israeliene au ocupat clădirea, susținând că era un ascunziș al Hamasului.

"Tipul de înregistrare a victimelor necesar pentru a înțelege ce se întâmplă devine tot mai dificil. Infrastructura informațională, sistemele de sănătate care au existat, sunt distruse sistematic", a declarat Hamit Dardagan de la Iraq Body Count, înființată în timpul invaziei și ocupației conduse de SUA în Iraq.

Organizația lui Dardagan a încercat, de asemenea, să țină evidența victimelor din Gaza, folosind datele Ministerului Sănătății și monitorizând rețelele de socializare și alte rapoarte media referitoare la decese.

De când un armistițiu de o săptămână a eșuat pe 1 decembrie, actualizările privind victimele, care în general erau emise zilnic, au devenit neregulate. Ultima actualizare de la Ministerul Sănătății din Gaza a venit vineri de la purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qidra, ridicând bilanțul victimelor la 17.487. La începutul zilei de sâmbătă s-a spus că alte 71 de persoane au murit și 160 au fost rănite și au ajuns la spitalul Al Aqsa în ultimele 24 de ore.

Al-Qidra, care a fost de negăsit timp de aproape două zile mai devreme în săptămână, a vorbit într-o scurtă conferință de presă de la Spitalul Nasser din sudul Gaza, unde medicii au încercat să trateze în cursul săptămânii copii, femei și bărbați grav răniți, având la dispoziție resurse limitate și adesea sub bombardamente aeriene în timp ce ofensiva israeliană continuă.

Ministrul Sănătății Palestiniene, Mai al-Kaila, a declarat marți că serviciile de sănătate din Gaza sunt într-o stare "catastrofală", cu peste 250 de angajați uciși și cel puțin 30 arestați de forțele israeliene.

Sunt numerele publicate ale victimelor de încredere?

Nu, au declarat experții pentru Reuters.

"Monitorizarea noastră sugerează că numerele furnizate de Ministerul Sănătății ar putea să subestimeze, deoarece nu includ persoanele decedate care nu au ajuns la spitale sau ar putea fi pierdute sub dărâmături," a declarat purtătorul de cuvânt al biroului drepturilor omului al ONU.

"Este o presupunere logică că numerele raportate sunt subestimate, sunt mici," a declarat Nathaniel Raymond, Director Executiv al Laboratorului de Cercetare Umanitară la Școala de Sănătate Publică de la Yale, care a lucrat la numărarea deceselor în conflictele armate și dezastrele naturale de peste 20 de ani.

Raportul AP din 26 octombrie a spus că cel puțin 1.000 de cadavre nu au putut fi recuperate sau aduse la morgi, citând familiile intervievate de personalul său din Gaza - un exemplu clar și plauzibil al impactului războiului "asupra capturării și raportării datelor", se arată în articolul din Lancet.

Numărul de cadavre temute să fie îngropate sub dărâmături ajunge acum la mii, iar multe dintre echipamentele de săpătură ale forțelor civile de apărare din Gaza au fost distruse în atacuri aeriene, a spus ministrul sănătății al AP al-Kaila marți.

Cât de credibile sunt cifrele privind vicitmele în prezent

Gaza de dinainte de război avea statistici robuste privind populația - dintr-un recensământ din 2017 și din sondaje mai recente ale ONU - și sisteme de informații sanitare bine funcționând mai bune decât în majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu, au declarat experții în sănătate publică pentru Reuters.

Oona Campbell, profesor la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat că autoritățile sanitare palestiniene au o credibilitate îndelungată cu metodele lor de menținere a statisticilor de bază și de urmărire a deceselor în general, nu doar în timpul războiului. Agențiile ONU se bazează pe ele.

"Capacitățile de colectare a datelor palestiniene sunt profesionale și mulți angajați ai ministerului au fost instruiți în Statele Unite. Ei lucrează din greu pentru a asigura fidelitatea statisticilor," a spus Nathaniel Raymond de la Universitatea Yale.

Pe 26 octombrie, Ministerul Sănătății al AP a publicat un raport de 212 pagini cu numele, vârstele și numerele de identificare ale 7.028 de palestinieni pe care i-a înregistrat ca fiind morți în urma atacurilor aeriene - după ce președintele american Joe Biden a pus la îndoială cifrele deceselor.

Campbell și alți doi academici au analizat datele pentru un raport al jurnalului medical Lancet pe 26 noiembrie și au concluzionat că nu există motive evidente pentru a îndoi validitatea acestora. "Considerăm că este implauzibil ca aceste modele (ale ratelor de mortalitate) să apară din fabricarea datelor," au scris cercetătorii.

Ministerul Sănătății al AP nu a emis un raport detaliat similar de atunci, reflectând o comunicare în declin cu Gaza.

Au existat întrebări despre cifrele victimelor raportate dintr-o explozie de pe 17 octombrie la spitalul al-Ahli al-Arabi Baptist din Gaza City. Ministerul sănătății din Gaza a spus că 471 de persoane au fost ucise în explozie, pe care palestinienii au spus că a fost cauzată de un atac aerian israelian, dar Israelul și grupuri externe, inclusiv Human Rights Watch, au spus că probabil a fost cauzată de o rachetă palestiniană care a ratat ținta. Un raport de informații neclasificate din SUA a estimat bilanțul deceselor "la extremitatea inferioară a spectrului de la 100 la 300".

Dar în general, organizațiile internaționale au confirmat fiabilitatea cifrelor deceselor palestiniene.

Ce spune Israelul?

Un oficial israelian de rang înalt a declarat jurnaliștilor luni că aproximativ o treime dintre cei uciși până acum în Gaza erau combatanți inamici, estimând numărul lor la mai puțin de 10.000, dar mai mult de 5.000, fără a detalia cum s-a ajuns la estimare. Oficialul a spus că totalul de aproximativ 15.000 de morți până luni dat de autoritățile palestiniene, care nu descompun numărul între civili și combatanți, este "mai mult sau mai puțin" corect.

Grupurile pentru drepturile omului și cercetătorii spun că bilanțul civililor ridicat rezultă din utilizarea armelor grele - inclusiv a bombelor denumite "bunker buster" care au ca scop distrugerea rețelei strategice de tuneluri a Hamasului - și a loviturilor asupra cartierelor rezidențiale în care Israelul spune că Hamasul a ascuns bazele militante, platformele de lansare a rachetelor și arsenalul în blocuri de apartamente și spitale.

Împărțirea victimelor între copii și adulți?

Organizația Națiunilor Unite, precum și legile israeliene și palestiniene, definesc un copil ca fiind o persoană sub vârsta de 18 ani, deși se presupune că unii militanți Hamas sunt adolescenți.

Ministerul Sănătății din AP a declarat marți că aproximativ 70% dintre cei decedați în Gaza erau femei și copii sub 18 ani, însă nu a oferit o descompunere detaliată a categoriilor de vârstă după raportul său din 26 octombrie.

Articolul din Lancet a indicat că datele raportului ministerului arată că între 7 și 26 octombrie, 11,5% dintre decese au fost ale copiilor între 0 și 4 ani, 11,5% între 5 și 9 ani, 10,7% între 10 și 14 ani și 9,1% între 15 și 19 ani.

"Am remarcat o creștere distinctă între bărbații cu vârsta de 30-34 de ani, posibil reflectând expunerea la situații de conflict sau civile (de exemplu, primii respondenți la locurile bombardate, jurnaliști și persoane care ieșeau să caute apă și hrană pentru familiile lor)", se menționează în articol.

Ar putea bilanțul deceselor de până acum să devină victimă a războiului?

Richard Peeperkorn, emisarul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Gaza, a afirmat marți că noua etapă a ofensivei Israelului, care s-a extins în jumătatea sudică a Gaza începând cu 1 decembrie, a redus și mai mult posibilitatea de a colecta date precise referitoare la bilanțul deceselor.

"De obicei, obținem date de la Ministerul Sănătății, dar în ultima perioadă se bazează mult mai mult pe estimări, devenind mult mai dificil pentru ei", a adăugat el.

Experții au subliniat că faptul că devine aproape imposibil pentru o echipă anterior eficientă de tehnocrați din domeniul sănătății să-și desfășoare activitatea reprezintă încă un semn grav al impactului războiului.

"Este extrem de alarmant când ajungi la un punct în care, așa cum se întâmplă în Sudan, nu există niciun registru al deceselor. Acest lucru ne arată lucrătorilor umanitari că ne confruntăm cu unul dintre cele mai grave scenarii posibile", a explicat Raymond de la Universitatea Yale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel