Analiştii de la Goldman Sachs prognozează că economia zonei euro va evita recesiunea. Rolul Chinei
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Analiştii de la Goldman Sachs prognozează că economia zonei euro va evita recesiunea. Rolul Chinei / Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Analiştii de la Goldman Sachs prognozează că economia zonei euro va evita recesiunea. Rolul Chinei / Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Economiştii de la banca americană Goldman Sachs nu se mai aşteaptă ca economia zonei euro să intre în recesiune, după ce aceasta s-a dovedit mai rezistentă decât se anticipa la finalul anului 2022. Preţul gazelor naturale a scăzut semnificativ, iar China a renunţat la restricţiile impuse în contextul pandemiei mai repede decât se preconiza, transmite Bloomberg. 

Potrivit celor mai recente prognoze ale Goldman Sachs, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 0,6% în acest an, o îmbunătăţire semnificativă comparativ cu o estimare anterioară care miza pe o contracţie de 0,1%.

În plus, echipa de economişti condusă de Jari Stehn susţine că inflaţia de bază în zona euro se va reduce mai mult decât se anticipa, urmând a ajunge până la aproape 3,25% la finele lui 2023.

'Ne aşteptăm ca inflaţia de bază să se reducă în urma calmării preţurilor la bunuri dar vedem în continuare presiuni pe partea serviciilor ca urmare a creşterii costurilor cu mâna de lucru. Având în vedere activitatea mai rezistentă, inflaţia de bază persistentă şi comentariile privind o politică monetară de tip 'hawk', ne aşteptăm ca Banca Centrală Europeană să înăsprească semnificativ dobânzile în lunile următoare', se arată într-un raport trimis clienţilor de economiştii de la Goldman Sachs.

Analiştii băncii americani şi-au reiterat apelul pentru o majorare de dobândă cu 50 de puncte de bază la reuniunile de politică monetară ale BCE din lunile februarie şi martie, urmate de o ultimă majorare cu 25 de puncte de bază în luna mai, astfel încât dobânda la depozite să ajungă la 3,25%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel