Data publicării:

Analişti, comentatori, economişti vorbesc despre sfârşitul lumii şi al democraţiei aşa cum le ştim

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
proteste mondiale
proteste mondiale

Alegeri prezidentiale 2024

Cea mai recentă copertă Time este apocaliptică: pe un fundal roşu sângeriu, în care se întrezăreşte umbra unui tânăr revoltat, jurnaliştii anunţă: Declinul Europei (şi poate al Vestului).

Articolul celor de la Time vine pe un trend din ce în ce mai îngroşat de astfel de analize, cu titluri în care cuvântul sfârşit este nelipsit. De la sfârşituri specifice - al monedei unice, al ideii europene, al capitalismului sau democraţiei (Vestului) până la finaluri dramatic generale, cum ar fi cel al lumii în care trăim.

Un astfel de titlu, „Se confruntă lumea cu schimbări fundamentale?”, apare, recent, şi pe BBC, care publică analiza lui Chris Williamson, economist şef la firma Markit. El scrie că evenimentele recente, cum ar fi prăbuşirea burselor, creşterea datoriilor sau ratingul SUA, au făcut pe mulţi experţi să se întrebe dacă nu cumva schimbările sunt mai dramatice decât par. Multe dintre ele urmează trenduri anunţate de mai mulţi ani, dar au fost accelerate, însă, de criza mondială.

Capitalismul se autodistruge

De altfel, unul din cei mai cunoscuţi economişti pentru profeţiile sale, Nouriel Roubini, îi dădea dreptate lui Marx, într-un interviu acordat Wall Street Journal. Profetul crizei a explicat să soarta capitalismului se decide în următoarele luni: "Există prea multe datorii, şi în mediului privat şi în cel guvernamental. Din datorie nu poţi să ieşi decât prin economisire, printr-o creştere economică puternică sau prin metoda periculoasă a inflaţiei, spune Roubini. Dar, dacă nu reporneşte consumul populaţiei şi firmelor, atunci rişti să rămâi în recesiune".

citeşte mai multe pe realitatea.net

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel