Data actualizării:
Data publicării:

Analist, verdict crunt pentru Moldova după alegeri. Are nevoie de un protectorat

Autor: Crișan Andreescu, Strasbourg | Categorie: Stiri
WhatsApp

Analistul Vladimir Socor a dat un verdict crunt pentru Republica Moldova. Este nevoie de un protectorat, unde experți ai UE ar trebui să vizeze deciziile cabinetului de la Chișinău.

"Moldova, fără o reformă instituțională, va fi un stat eșuat, cu acest sistem de partide parlamentare care a fost deturnat de Plahotniuc", a declarat, miercuri la Strasbourg, analistul Vladimir Socor. Aceasta ar fi prima recomandare pe care a făcut-o analistul Vladimir Socor, miercuri, la Starsbourg în cadrul unei dezbateri referitoare la Moldova în Parlamentul European organizate de Andi Cristea, eurodeputat român și președinte al Delegației PE la Comitetul de Asociere UE-Republica Moldova.

"O tranziție către o instituție prezidențială mai puternică și către un sistem electoral nou, care să favorizeze o majoritate parlamentară stabilă cu un număr mai mic de partide. Întrebat dacă Moldova poate fi considerat un stat eșuat, analistul a afirmat că se poate spune acest lucru. Domnul Plahotniuc a adâncit deinstituționalizarea.

Ce s-ar putea face? recomandarea mea ar fi aceea, chiar dacă sună dur, dare este o poziție realistă. Moldova trebuie să ajungă sub un protectorat nedeclarat din partea Uniunii Europene, sub forma delegăgării de consilieri experți la nivelul de seniori către ministerele moldovene, experți care trebuie să fie acolo și să supervizeze acțiunile zilnice ale miniștrilor", a mai declarat Socor.

[citeste si]

"Moldova, după cum am observat în ultimii doi ani, nu se poate apăra singură, nu-și poate apăra interesele ca stat. Dacă Moldova ar avea o graniță comună cu Rusia, atunci aceasta ar fi eșuat până acum cu siguranță. Doar absența acestei granițe comune cu Rusia și faptul că există Ucraina între cele două state a salvat Moldova de la un colaps total. Uniunea Europeană, dacă va depune eforturi suficiente poate transforma Moldova dintr-un stat eșuat într-un stat real prin trimiterea de experți care să supravegheze fiecare minister.

Actualul guvern moldovean, sau mai degabă conducătorul informal, domnul Plahotniuc, nu are legitimitate la nivel intern și așteaptă o legitimitare externă, din această cauză este vulneravil", a mai declarat analistul Vladimir Soocor în cadrul Alegerile prezidențiale din Republica Moldova reprezintă un moment electoral dezechilibrat și nedrept, iar în centrul acestor alegeri este Vlad Plahtniuc, omul de afaceri care controlează în mod informal întregul spectrul de putere de la Chișinău", a declarat  Vladimir Socor, analist politic la Jamestown Foundation și specialist în probleme care vizează Europa de Est, în cadrul unei dezbateri referitoare la alegerile din Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel