Data publicării:

Analist militar rus: Conflictul din Coreea de Nord şi Coreea de Sud ar putea declanşa cel de-al treilea război mondial

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
coreea de sud
coreea de sud

Specialiştii militari ruşi atrag atenţia asupra riscurilor politico-militare, sociale şi ecologice ale unui potenţial conflict de anvergură dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, după ce Seulul a început, luni dimineaţa, exerciţiile militare în apropierea imediată a graniţei cu Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit analistului rus Aleksandr Voronţov, în cazul în care conflictul va escalada, este posibil un aflux de refugiaţi şi o catastrofă ecologică în zonă. „În Coreea de Sud există 20 de centrale nucleare, care ar putea fi distruse cu arme obişnuite. Aceasta înseamnă 20 de noi Cernobîluri. De altfel, şi în Coreea de Nord există obiective nucleare“, declară Voronţov, expert în cadrul Institutului de Orientalistică al Academiei de Ştiinţe din Rusia, citat de Agerpres.

În afară de aceasta, acţiunile militare din Peninsula Coreeană vor obliga ţările vecine, inclusiv Rusia, China şi SUA, să-şi plaseze în stare de pregătire totală de luptă propriile forţe armate. „Din experienţa campaniei irakiene ştim că, în pofida utilizării de arme cu precizie înaltă, uneori erau afectate şi ţările vecine“, atenţionează analistul rus.

În opinia lui Voronţov, conflictul dintre cele două Corei ar putea fi unul îndelungat şi incontrolabil, putând escalada într-un al treilea război mondial, în care SUA să se confrunte cu China.

Între timp, poziţia Washingtonului stârneşte întrebări, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Astfel, SUA nu au acceptat convocarea, sâmbătă trecută, a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, după cum solicita Moscova. Se aşteaptă ca circa 20 de militari americani să ia parte la actualele manevre sud-coreene. Phenianul afirmă că sud-coreenii se folosesc de americani ca de un scut, dar nu au ezitat să ameninţe cu „atacuri imprevizibile în scopul autoapărării“. La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că exerciţiile militare ale Seulului sunt unele întemeiate în ceea ce priveşte asigurarea securităţii şi că partea sud-coreeană are dreptul la ele.

În opinia lui Voronţov, manevrele sud-coreenilor relevă iluziile Seulului, conform cărora schimbarea regimului din RPDC ar fi posibilă prin amplificarea presiunilor şi izolării. „Coreea de Sud şi SUA şi-au pus de acord poziţiile. În afară de aceasta, Washingtonul primeşte o pârghie pentru a-şi înteţi presiunile asupra Chinei, deoarece situaţia îi oferă posibilitatea de a-şi desfăşura forţele militare pe perimetrul graniţelor RPC, de a organiza exerciţii în Marea Galbenă, în apropierea imediată de malurile şi principalele centre ale Chinei“, explică expertul.

Totuşi, un conflict de anvergură nu este în avantajul nimănui. După ce desfăşurase o vizită la Phenian, guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson, le-a propus militarilor din RPDC să stabilească o linie directă cu cei din sud şi, de asemenea, să înfiinţeze o comisie militară pentru monitorizarea crizelor de la Marea Galbenă, comisie din care să facă parte SUA şi cele două Corei.

Nezavisimaia Gazeta remarcă faptul că SUA nu par să dorească prezenţa Rusiei şi Chinei în această comisie. Deocamdată, Phenianul a refuzat propunerea SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel