Ana Cătăuță: Majoritatea românilor consideră că relația transatlantică este bună. Ce ne-am fi făcut acum fără NATO? România vrea să extindă parteneriatul strategic/ video
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 26 iul 2022, 11:33
WhatsApp
Cătăuță Ana Maria   Foto: Crișan Andreescu
Cătăuță Ana Maria Foto: Crișan Andreescu
Ana Cătăuță (PSD), vicepreședinte al grupului Pro America din Parlamentul României, a fost invitată la Interviurile DC News.

Întrebată de Val Vâlcu de ce este necesar un astfel de grup, Ana Cătăuță a răspuns:

„Majoritatea românilor consideră că relația transatlantică este bună, dar nu de asta a fost creat acest grup de prietenie din care fac parte, ci pentru a întări relațiile bilaterale la nivel de parlamente, între Parlamentul României și Congresul SUA. În acești 25 de ani de parteneriat strategic, pe care îi aniversăm, s-au dezvoltat foarte mult anumite dimensiuni, cum ar fi cea de securitate, ceea ce este extraordinar.

Însă, este nevoie de o colaborare mai intensă la nivel de parlamente și de foruri legislative, pentru că deciziile majore de investiții pe care companiile americane, care au și bani de la bugetul de stat, se iau prin Appropriations Committee, din Camera Reprezentanților și din Senat. Nu numai asta, dar sunt foarte multe proiecte și este nevoie de o întărire a relațiilor dintre parlamentul nostru și Congresul American.

Câteodată stau și mă gândesc ce ar fi însemnat ca România să nu fie astăzi în NATO și cât de speriați am fi fost cu toții, iar pe lângă toate crizele cu care se confruntă societatea, să mai fi fost și o criză de securitate care să planeze asupra noastră.

De multe ori, mecanismele acestea sunt greoaie. Ca să simplific, atunci când vrei să atragi investiții străine, ca țară, trebuie să ai o reputație bună. Nici noi, ca oameni, nu ne investim banii în proiecte care nu au o reputație bună. Reputația bună se construiește în timp, comunicând cu partenerii americani, cu partenerii europeni, cu partenerii asiatici și toate lucrurile acestea conduc la prosperitatea țării. 

Da, obiectivele sunt pe termen mediu și lung, nu se întâmplă lucrurile peste noapte, dar este extrem de important să avem acest dialog continuu cu colegii noștri americani. Dacă spuneam că dimensiunea de securitate a parteneriatului este una stabilă și puternică, a venit momentul să insistăm mai mult pe dimensiunea economică. Asta înseamnă mai multe investiții americane atrase în România, dar și poate mai multe companii Românești care să meargă în piața din Statele Unite. Dau aici celebrul exemplu UIPath, dar mai sunt și alte exemple, precum BitDefender.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?