Data publicării:

Ana Birchall: Fenomenul migraţiei prezintă implicaţii economice la nivel european

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene și membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a participat, în perioada 2-4 martie a.c., la un seminar regional dedicat parlamentarilor din România, Ucraina, Serbia, Bosnia şi Herţegovina.

Pe agenda discuţiilor, organizată de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) în parteneriat cu Joint Vienna Institute din Austria, s-au aflat teme precum efectele crizei refugiaţilor și implicațiile economice și politice ale acesteia pe continent, prezentarea problemelor economice din Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est, rolul FMI în Europa, precum şi studii de caz privind relaţia FMI cu ţările din regiune.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii "Criza refugiaţilor din Europa – consecinţe economice şi aspecte referitoare la politicile publice", în care a subliniat că fenomenul migraţiei prezintă implicaţii economice la nivel european. "În ceea ce privește consecinţele economice ale crizei actuale a migrației, vreau să subliniez faptul că zonele de conflict au avut întotdeauna efecte negative asupra economiei statelor implicate, precum și asupra rutelor comerciale regionale și internaționale, influențând astfel indirect întregul sistem economic internațional. Un exemplu elocvent în acest context este conflictul din Siria, care a generat un flux masiv de refugiaţi şi a determinat colapsul mai multor rute comerciale importante, blocarea ocazională a altora, precum și dispariția investitorilor din regiune", a precizat Ana Birchall.

[citeste si]

Totodată, Ana Birchall a arătat că "România a răspuns favorabil diferitelor apeluri de sprijin din partea comunității internaționale, în scopul atenuării presiunii umanitare, atât prin participarea la eforturile umanitare ale comunității internaționale, cât și prin ajutorul umanitar bilateral, aşa cum este cazul sprijinului oferit de ţara noastră Iordaniei și Serbiei". Ana Birchall a menţionat că problematica economică şi umanitară nu trebuie decuplată de tema securităţii graniţelor UE.

"În continuare, cred că este necesară o distincție clară între refugiații care fug din calea conflictelor și migranții economici, care profită de situația actuală pentru a veni în Europa. Cred că prin consolidarea securității frontierei externe a UE vom fi capabili să efectuăm o selecție mai bună și mai aprofundată a migranților și a solicitanților de azil, astfel încât să fie prevenită intrarea pe teritoriul Uniunii Europene a unor potenţiali teroriști sau a unor persoane cu istoric negativ. Creșterea numărului atacurilor teroriste de-a lungul anului 2015 și la începutul anului 2016 demonstrează că terorismul reprezintă în continuare una dintre principalele amenințări pentru cetățenii din întreaga comunitate internaţională", a punctat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că reemergenţa fenomenului terorist reclamă un răspuns coeziv şi coordonat la nivelul Uniunii Europene. "România sprijină pe deplin eforturile depuse de partenerii internaționali și regionali în ceea ce privește lupta împotriva terorismului și a radicalizării. Trebuie să soluţionăm nu numai consecințele, ci în mod special cauzele profunde ale terorismului, precum şi cele ale actualei crize a migraţiei. Doar acționând împreună și printr-o cooperare solidă, inclusiv cu statele terţe, putem identifica mijloacele de diminuare a presiunii migraţioniste şi a riscurilor teroriste, sporind astfel securitatea cetățenilor noștri", a declarat Ana Birchall.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel