Data publicării:

An electoral în Marea Britanie. Stânga se pregătește de guvernare după 14 ani dezastruoşi de conducere conservatoare

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Regatul Unit își îndreaptă atenția către alegerile anticipate, iar premierul conservator Rishi Sunak și adversarul său laburist, Keir Starmer, și-au lansat campaniile, cu speculații ample cu privire la data scrutinului, relatează AFP.

Chiar dacă data alegerilor rămâne încă în discuție, premierul a anunțat că anticipatele vor avea loc în al doilea semestru al acestui an, fără a aștepta până la termenul limită, stabilit în ianuarie 2025.

"Presupunerea mea este că vom avea alegeri legislative în cursul celui de-al doilea semestru al acestui an", a declarat Rishi Sunak într-o vizită la Mansfield, Anglia.

Partidul Laburist, condus de Keir Starmer, se află în prezent în fruntea sondajelor cu aproximativ 18 puncte procentuale în fața Partidului Conservator, aflat la conducerea Downing Street de 14 ani. Brexitul, scandalurile din perioada lui Boris Johnson și criza economică cauzată de inflație afectează puternic popularitatea conservatorilor.

Mai mult, stabilirea alegerilor în mai, o lună obișnuită pentru scrutinuri, le-ar permite guvernanților să suprapună alegerile cu cele locale și să evite o dată prea apropiată de alegerile prezidențiale din SUA.

Keir Starmer și-a prezentat viziunea într-un discurs la Bristol, în care a subliniat nevoia de schimbare a Marii Britanii și a pledat pentru o "renaștere națională". Promisiunile sale se concentrează pe redresarea Serviciului Național de Sănătate, reducerea costurilor la facturile energetice și intensificarea prezenței polițiștilor pe străzi.

Starmer a accentuat importanța mobilizării, recunoscând totodată că nimic nu este garantat și a îndemnat cetățenii să fie cei care modelează viitorul țării.

Alegerile anticipate din Marea Britanie vor fi un moment crucial într-un context agitat, cu ambele tabere politice încercând să-și consolideze pozițiile în fața a ceea ce se anunță a fi o confruntare intensă pentru preluarea puterii în Downing Street.

Rishi Sunak anunță că alegerile din UK vor fi amânate până în "a doua jumătate a anului 2024"

Liderul opoziției Keir Starmer, a ripostat la anunțul premierului, acuzându-l pe acesta că se "agață" de scaunul din Downing Street. Rishi Sunak presupune că următoarele alegeri generale vor avea loc în a doua jumătate a anului 2024, nu în luna mai, așa cum și-au imaginat unii.

Prim-ministrul britanic a făcut această declarație în timp ce era întrebat de jurnaliști când vor merge britanicii la urne. "Presupunerea mea de lucru este că vom avea alegeri generale în a doua jumătate a acestui an și, în acest timp, am multe lucruri pe care vreau să le rezolv", a declarat Sunak.

Alegerile din Marea Britanie au loc frecvent în luna mai sau iunie, deși ultimele au avut loc în decembrie 2019, când fostul prim-ministru Boris Johnson, discreditat, a obținut o majoritate covârșitoare.

Întrebat dacă poate exclude posibilitatea unor alegeri în mai 2024, Sunak a repetat că este "presupunerea sa de lucru" că votul va avea loc mai târziu în acel an.

Prim-ministrul a exclus anterior posibilitatea unor alegeri în ianuarie 2025 - cea mai recentă dată posibilă, legal, pentru ziua votului să aibă loc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel