Data publicării:

Amputaţia, eşec sau operaţie salvatoare de viaţă? Dr. Ionuţ-Bogdan Munteanu aduce aminte de filmele de război

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @stefamerpik
FOTO: Freepik @stefamerpik
Dr. Ionuț-Bogdan Munteanu (SANADOR) a vorbit despre amputațiile care pot salva viața pacientului cu boala arterială periferică.

”Este o întreagă discuție cu această amputație, dacă este eșec sau este o operație salvatoare de viață. Am văzut atâtea filme de război, cu amputații care salvau viața pacientului pentru că orice rană se poate infecta și pune în pericol viața.

La fel este și cu boala arterială periferică. O gangrenă neglijată și care nu a putut fi rezolvată, să limităm extinderea ei a ajunge la amputația ei. Și amputația se va face în segmentul care mai este vascularizat”, a explicat dr. Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

Munteanu: ”Angiografia, șansa de a vindeca un bont de amputație”

”Dacă vine pacientul și are toate degetele sau ante-piciorul, cum spunem noi, sau și leziuni pe gambă, și spune Vrem doar amputație de gambă, trebuie să îi explici că nu se va vindeca niciodată, pentru că singurul vas este sus, pe artera femurală. Deci singura amputație posibilă este amputația de coapsă, mai ales că masa musculară a coapsei va vasculariza foarte bine bontul și el se va închide. 

Degeaba faci astăzi o operație astăzi, dacă știi că peste două luni vei face încă o operație de amputație, mai sus”, a mai spus medicul.

De asemenea, medicul a subliniat importanța angiografiei, despre care spune că arată ”care este șansa de a vindeca un bont de amputație, că este de gambă... Însă, dacă pacientul vine cu toate degete, avem mulți pacienți care vin în situația în care au toate degetele și se poate face un by-pass. Bine-înțeles că faci întâi by-pass-ul și la sfârșitul intervenției, dacă degetele impun acest lucru trebuie făcută necrectomia. Și deja ai salvat articulația gleznei, omul va putea merge călcând pe călcâi și există orteze speciale care protezează antepiciorul”, a mai spus medicul.  

Citește și: Boala arterială periferică, extrem de periculoasă. Devine vizibilă abia în stadiul 4. "Evoluează insidios, agravarea poate să fie şi peste 20 de ani"

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel