Data actualizării:
Data publicării:

Amploarea protestelor din Iran. 14.000 de persoane au fost arestate până acum

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Zeci de mii de persoane au fost arestate în Iran în urma protestelor declanșate în septembrie.

Aproximativ 14.000 de persoane au fost arestate în Iran în timpul protestelor din septembrie, potrivit unui înalt oficial al ONU. 

„În ultimele șase săptămâni, mii de bărbați, femei și copii, după unele numărători sunt peste 14.000 de persoane, au fost arestați, inclusiv apărători ai drepturilor omului, studenți, avocați, jurnaliști și activiști ai societății civile. Răspunsul violent neîncetat al forțelor de securitate din țară a dus la moartea a cel puțin 277 de persoane”, a declarat Javaid Rehman, raportor special pentru Situația drepturilor omului în Republica Islamică Iran miercuri.

Peste 1.000 de procese publice vor fi organizate în Iran

Datele nu au putut fi verificate în mod independent de publicațiile internaționale de presă, iar cifrele precise sunt imposibil de confirmat de către oricine din afara guvernului iranian și au fost date diferite estimări de către grupurile de opoziție, organizațiile internaționale pentru drepturile omului și jurnaliştii locali. Rehman a făcut referire, de asemenea, la decizia Iranului de a organiza procese publice pentru 1.000 de persoane arestate în legătură cu protestele încă în desfășurare, menționând că unele dintre acuzații presupun pedeapsa cu moartea.

Presa de stat iraniană, un ecou al guvernului, a raportat despre cele aproximativ 1.000 de persoane inculpate în provincia Teheran pentru presupusa lor implicare în proteste. Demonstrațiile au fost declanșate pentru prima dată de moartea Mahsei Amini, o femeie kurdă-iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit la mijlocul lunii septembrie, după ce a fost reținută de poliția morală a țării. De atunci, protestele din Iran s-au unit în jurul unei serii de nemulțumiri față de regim.

Din ce în ce mai mult, activiștii și experții caracterizează protestele drept o revoltă națională și una dintre cele mai mari provocări pentru regimul iranian de la înființare.

„Acesta nu este un protest pentru reformă”, a declarat pentru CNN Roham Alvandi, profesor asociat de istorie la London School of Economics. „Aceasta este o revoltă care cere sfârșitul Republicii Islamice. Și acesta este ceva complet diferit de ceea ce am văzut înainte” conform acestuia. 

SUA vor eliminarea Iranului din Comisia ONU privind condiţia femeii

În contextul reprimării marilor manifestaţii care au urmat decesului la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, SUA vor să lucreze cu ”partenerii lor pentru a scoate Iranul” din această comisie a ONU ai cărei membri sunt aleşi pentru patru ani, a anunţat vicepreşedinta SUA într-un comunicat.

”Negând drepturile femeilor şi desfăşurând o represiune atât de brutală împotriva propriului popor, Iranul a arătat că nu îşi are locul în această comisie”, a adăugat Kamala Harrris.

Simpla prezenţă a Iranului discreditează (pentru membrii săi) sensul de a adera la ea, precum şi activitatea sa”, a insistat ea. Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea în detenţie a tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile în urmă de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict din Republica Islamică, ce prevede purtarea vălului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel