Data actualizării:
Data publicării:

Amnesty International a lansat aplicația care-ți permite să vezi dacă ești spionat

Autor: DCNews Team | Categorie: Tehnologie
WhatsApp

Jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului pot detecta prezenţa unor programe spion instalate în calculatoarele şi telefoanele lor de agenţiile guvernamentale care au scopul să le spionează activităţile, printr-o aplicație lansată de  Amnesty International.

Programul, numit Detekt, a fost lansat de Amnesty International în colaborare cu o coaliţie de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi tehnologie, în condiţiile în care agenţiile guvernamentale şi-au intensificat activităţile de supraveghere a jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului, scrie Mediafax.

Detekt este primul instrument disponibil publicului larg care poate identifica prezenţa unora dintre cele mai cunoscute programe spion instalate pe calculatoare sau telefoane mobile, folosite în special de agenţiile de informaţii guvernamentale, anunţă Amnesty International, într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.

Descarcă aplicația utilizând browserul Mozilla AICI

"Detekt este o unealtă simplă care va alerta activiştii în legătură cu astfel de intruziuni pentru ca aceştia să ia atitudine. El reprezintă un răspuns la adresa guvernelor care folosesc informaţia obţinută prin supraveghere pentru a deţine arbitrar, a aresta ilegal şi chiar tortura apărători ai drepturilor omului şi jurnalişti", a adăugat el.

Citește și: SEMNAL de ALARMĂ. SONDAJ crunt pentru britanici: Internetul, mai important decât igiena

Comerţul cu tehnologii de supraveghere a crescut exponenţial în ultimii ani. Coaliţia împotriva exportului de supraveghere ilegală, din care face parte şi Amnesty International, estimează comerţul anual global cu tehnologii de supraveghere la 5 miliarde de dolari, iar suma este în creştere.

Unele tehnologii de supraveghere sunt disponibile pe Internet, în timp ce alternative mai sofisticate sunt elaborate de companii private cu sediul în ţările dezvoltate şi vândute unor agenţii guvernamentale din ţări care încalcă drepturile omului.

Firma germană FinFisher a dezvoltat un program spion denumit FinSpy care poate fi folosit pentru monitorizarea conversaţiilor pe Skype, pentru extragerea de fişiere din hard disk-uri, poate înregistra folosirea microfonului şi a e-mailului şi chiar face capturi de ecran şi fotografii folosind camera dispozitivului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel