Data publicării:
Americanii transformă mall-urile în biblioteci, școli și birouri, pe măsură ce comerțul online accelerează
Pandemia a schimbat și încă ne schimbă modul de viață. Au fost afectate o serie de aspecte ale vieții cotidiene, unele la care nici nu ne-am fi așteptat în timp ce altele, care deja sufereau, au primit acum lovitura de grație.
Poate unul dintre cele mai afectate domenii de activitate a fost comerțul cu amănuntul. Oamenii, nevoiți să stea acasă în izolare, au început să facă masiv cumpărături online, iar magazinele și-au cam pierdut clienții.
Fenomenul abandonului magazinelor fizice este unul care cuprinde încet, dar sigur toată lumea, iar una dintre probleme este ce se întâmplă cu clădirile care adăposteau înainte magazine de vânzare cu amănuntul. Ce se întâmplă cu mall-urile care au pierdut din clienții care închiriau spațiile.
În SUA, marile magazine aveau deja probleme chiar dinainte de pandemie, cumpărăturile online contribuind masiv la degradarea afacerilor din retail-ul fizic iar odată cu declanșarea pandemiei acest lucru s-a accelerat. Proprietarii acestor imobile au decis să le schimbe destinația și să le transforme în școli, biblioteci sau birouri. O nouă abordare, în condițiile în care americanii sunt obișnuiți să demoleze rapid o clădire care nu mai este utilizată în scopul pentru care a fost construită.
Proprietarii acestor imobile au realizat că unele dintre acestea au o valoare istorică o arhitectură de înaltă calitate, locații de primă mână în centrul orașului, ferestre mari la etajul inferior și o mulțime de spații deschise. Magazinele suburbane în schimb sunt adesea simple și fără ferestre; în interior, însă, au aceleași suprafețe mari, precum și locații cheie în apropierea intersecțiilor de autostrăzi. Astfel, nu e de mirare că unele magazine au fost transformate în locuri temporare de testare și vaccinare Covid.
"Marea întrebare urbană a anilor 1980 și 1990 a fost ce să facem cu fostele zone industriale din toate marile noastre orașe", spune Owen Hopkins, director al Centrului Farrell, un centru de cercetare pentru arhitectură și planificare de la Universitatea Newcastle din Anglia, scrie Newsweek. În anii 2020, spunea el, se va pune întrebarea "Ce putem face cu spațiile post-retail?".
Răspunsurile par a fi că acestea vor fi transformate în școli, biblioteci și birouri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News