Americanii pregătesc divizia de elită pentru România. Mii de militari, detașați la noi în țară pe următoarele 9 luni. Ministru al Apărării: Putem să fim apărați mai repede
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Statele Unite își prelungesc prezența militară în România. 

Măsura vine ca răspuns la invazia Ucrainei. Armata americană a anunțat că este pregătită cu noi unități pe care le va trimite în Europa, suplimentar față de cele deja existente. The New York Times scrie, citând surse de la Pentagon, că mii de soldați vor ajunge în România, detașați pentru cel puțin 9 luni. 

La Mihail Kogălniceanu, avem deja câteva mii de militari ai celebrei Divizii 101 Aeropurtate. Acolo, ar urma să ajungă și soldaţi ai Diviziei 10 Munte, o altă unitate de elită a Armatei SUA, citează Rador. 

Armata americană pregăteşte trupe suplimentare pentru o eventuală desfăşurare în Europa în sprijinul trupelor deja existente. Pregătirea pentru această potenţială desfăşurare oferă flexibilitate pentru a reevalua condiţiile şi a răspunde la un mediu de securitate dinamic, anunţau public americanii la sfârşitul săptămânii trecute.

Posibila înlocuire a forţelor aflate acum în Europa va asigura Statelor Unite şi aliaţilor o poziţie de descurajare şi apărare, mai spune anunţul oficial. Publicaţia americană ”New York Times”, citând surse din Pentagon, susţine că schimbarea nu e posibilă, ci certă, urmând ca prezenţa militarilor americani să fie prelungită cu cel puţin 9 luni.

”Putem să fim apăraţi mai repede”

Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, scrie că ”Avem un aspect general, e vorba de prezenţa militară americană pe teritoriul României, care constituie probabil cea mai puternică garanţie pe care NATO poate să ofere ţării noastre privind apărarea noastră în caz de necesitate. Există şi un aspect particular, pentru că aceasta nu e o mare unitate simplă, mare unitate din organigrama armatei americane, ci este o divizie de elită”. 

New York Times menţionează şi faptul că misiunea din România ar urma să fie condusă de un general de 2 stele, alături de cei mai buni planificatori de la Divizia a 10-a de Munte. ”Faptul că se află aici un comandant care are capacitatea să dea ordine scurtează mult acest lanţ şi în felul acesta putem să fim apăraţi mai repede, ca să spunem aşa” a mai spus Ioan Mircea Pașcu, la TVR 1. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel