Data actualizării:
Data publicării:

Sullivan, consilierul lui Biden, anunță că Putin poate decide invazia ÎNAINTE de 20 februarie. Americanii, avertizați să părăsească Ucraina. Poate fi ultima șansă

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
captură video/ Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA
captură video/ Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Joe Biden, a făcut declarații importante după discuțiile purtate inclusiv cu președintele Klaus Iohannis. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat după anunțul din partea Statelor Unite, în urma discuției purtate de către președintele american Joe Biden cu liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii. La discuție au participat și secretarul general al NATO şi preşedinta Comisiei Europene. 

Vezi aici mai mult despre această discuție: Tensiuni Rusia-Ucraina. Biden, nouă discuție cu liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, după imaginile din satelit

Jake Sullivan a început conferința de presă prin a spune că SUA văd o amplificarea a forțelor Federației Ruse la granița cu Ucraina, inclusiv prin întărirea forțelor militare. ”O invazie poate începe oricând dacă Vladimir Putin decide asta. Vreau să fiu clar când spun că poate începe în timpul Olimpiadei, dincolo de speculațiile cum că ar putea fi declanșată doar după Jocurile Olimpice”. ”Suntem gata pentru orice situație” a asigurat el, atât pentru a continua negocierile pe căi diplomatice, cât și pentru a răspunde ”decisiv” dacă Rusia va decide să acționeze militar. În cazul celei de-a doua variante, răspunsul va consta în ”sancțiuni economice severe”, din partea SUA, Canada, UE, UK și alte țări, dar și schimbări cu privire la reacția NATO, a Forțelor Americane pe flancul estic, precum și o continuare a susținerii Ucrainei. Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA a vorbit despre obținerea unui nivel remarcabil de unitate și scop comun. 

Jake Sullivan a avertizat oficial, de la Casa Albă, că ”dacă Rusia va continua, puterea și influența sa, pe termen lung, vor fi diminuate, se va lovi de o comunitate transatlantică mai determinată, va trebui să facă și mai multe concesii în fața Chinei și va suporta o presiune masivă asupra economiei”. Pe de altă parte, dacă nu va merge mai departe, SUA și aliații europeni sunt pregătiți să stea la masă cu Rusia și să discute, la nivel diplomatic, a anunțat Sullivan. ”Indiferent de ce va urma, Vestul este mai unit decât a fost până acum, NATO a fost întărită” a asigurat consilierul lui Joe Biden, care a precizat și că președintele american va rămâne în contact direct cu toți aliații. 

În același timp, el încurajează americanii să părăsească Ucraina. 

”Încurajăm toți cetățenii americani care se mai află în Ucraina să o părăsească imediat. Vrem să fim foarte clari. Orice american care se află pe teritoriul ucrainean trebuie să-l părăsească cât de repede se poate. Nu putem prezice viitorul, nu știm ce va urma, dar riscul este destul de ridicat acum, amenințarea este iminentă. Dacă rămâneți, vă asumați riscul. Nu este sigur că va mai exista o altă oportunitate pentru a face acest lucru” a spus, în direct, Jake Sullivan. 

”Oricând poate să înceapă invazia rusească în Ucraina”

Bogdan Chirieac, analist de politică externă, a intervenit la Antena 3, în emisiunea ”Exces de Putere”, după declarațiile lui Jake Sullivan, afirmând că ”teoretic”, semnalele sunt tot mai clare cu privire la o ofensivă a Rusiei. ”Pe măsură ce se derulează Olimpiada de la Beijing, înțeleg că în 20 februarie este ceremonia de închidere a acesteia, oricând poate să înceapă invazia rusească în Ucraina”, a subliniat analistul politic. Acesta consideră că momentul în care Rusia va intra în Ucraina este dependent de Jocurile Olimpice, cu atât mai mult cu cât președintele Vladimir Putin a fost invitat de omologul chinez la deschidere. ”Pe perioada Olimpiadei, în mod tradițional, nu ai conflicte... sau nu deschizi un război atunci” a precizat analistul politic. ”Cred că, din respect pentru președintele Xi (n.r. Xi Jinping), Putin nu va declanșa războiul până în 20 februarie sau cât i-a cerut Xi să nu declanșeze” a afirmat Bogdan Chirieac, care crede că armata Ucrainei nu va face opoziție reală armatei Federației Ruse. 

Youtube video image

 

Anunț de la Cotroceni

Administrația Prezidențială a transmis următorul comunicat de presă: 

”Președintele României, Klaus Iohannis, a participat vineri, 11 februarie 2022, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, la consultări în format restrâns cu o serie de lideri aliați și ai instituțiilor Uniunii Europene pe tema evoluțiilor îngrijorătoare ale securității regionale, europene și euroatlantice generate de desfășurarea masivă de forțe și echipamente ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre.

La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Convorbirea liderilor europeni și transatlantici a avut loc la finalul unei săptămâni intense de eforturi politico-diplomatice, având ca obiectiv dezescaladarea situației tensionate de la granițele Ucrainei și de la Marea Neagră.

Discuțiile au prilejuit un amplu schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluții și perspectivele gestionării crizei curente de securitate. Au fost prezentate evaluări și concluzii în urma dialogului recent cu partea rusă și au fost analizați pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare.

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța coordonării strânse și a unității în aceste momente și a salutat deciziile luate la nivel aliat de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, așa cum o arată desfășurarea în aceste zile în România a trupelor americane sau decizia Franței privind trimiterea de trupe în țara noastră și asumarea rolului de națiune cadru la prezența militară avansată a NATO în România.

Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri liderilor aliați, și în mod special Președintelui Statelor Unite, Președintelui Franței, Prim-ministrului Italiei și Cancelarului Germaniei, pentru solidaritatea arătată pentru securitatea României și a cetățenilor săi, dar și a celorlalți aliați de pe Flancul Estic.

Totodată, Președintele României a evidențiat că asigurarea unei posturi consolidate de descurajare și apărare, în mod unitar și coerent, pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, contribuie la stabilitatea regională, precum și la securitatea Alianței în ansamblul său, respectiv a tuturor cetățenilor din statele aliate.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea sa fermă pentru continuarea dialogului politico-diplomatic cu Rusia, în vederea găsirii de soluții care să permită dezescaladarea situației, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional.

Președintele României a subliniat, de asemenea, importanța pregătirii și coordonării între partenerii transatlantici în ceea ce privește pachetul robust de sancțiuni care va fi adoptat împotriva Rusiei în cazul în care măsurile de dezescaladare nu dau rezultate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel