America sugerează demiterea lui Băsescu?
Philip Gordon, emisarul d-nei Hillary Clinton, cel care a hotărât numirea d-lui Băsescu în funcția de guvernator al României, a făcut, vineri, la o conferință de presă o declarație surprinzătoare: ”Suntem la curent cu intențiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l înlătura pe președintele Traian Băsescu, însă trebuie respectate procedurile constituționale. (...)
Dacă președintele este nepopular, iar mandatul său nu reflectă voința populară, atunci alegerile libere și corecte sunt modul în care trebuie tratată această problemă. Trebuie subliniat, din nou, că trebuie respectate procedurile constituționale și, dacă acesta este modul prin care România merge mai departe, cred că credibilitatea sa ca o democrație puternică și partener al SUA va continua să crească”, a afirmat dl. Gordon.
Deși mă consider relativ bine informat în legătură cu politica de la București, personal nu am aflat nici din spațiul public și nici din spatele ușilor închise că urmează o nouă suspendare a d-lui Băsescu. Iată însă, că Washington-ul ar ști mai bine ce urmează să se întâmple în România. Mai mult, după prestația dlui Gordon din 13 august, din curticică, când l-a vizitat și sprijinit direct pe dl Băsescu, mă așteptam să aud astăzi o altă declarație. Ceva de genul ”Băsescu este garantul reformelor din România, al independenței Justiției și al modernizării țării. America are încredere în președintele Băsescu”. În loc de asta dl. Gordon ne spune că, dacă poporul nu-l mai suportă pe dl Băsescu, e liber să-l dea jos, respectând, însă, așa cum este firesc, normele constituționale și statul de drept.
Să fie oare acesta un semnal că America se distanțează de un lider a cărui demisie a fost cerută de către 88% dintre românii care au venit la vot? Să fie oare o dezamăgire faptul că Băsescu i-a vorbit lui Philip Gordon despre o fraudă de 1,5 milioane de voturi, în realitate Parchetul având suspiciuni de maximum 55.000 de voturi fraudate, adică mult sub 1% din totalul celor prezenți la vot? În contextul în care mișcările de stradă s-au extins ca focul în Europa, să fi realizat America că rămânerea d-lui Băsescu la Cotroceni are un potențial exploziv și în țara noastră?
Reacția Americii nu este singulară. În Europa, atitudinea d-lui Barroso și a d-nei Reding de a forța mâna premierului Ponta este condamnată astăzi la scenă deschisă, de socialiști și liberali. Oricum, semnalul de dincolo de Ocean merită luat în seamă, inclusiv cu privire la organizarea unui nou referendum. Neavând ministru de Externe în România, iar Guvernul Ponta fiind ocupat cu Oltchim-ul, ne-am gândit să atragem noi atenția românilor asupra acestui semnal venit de peste Ocean.
P.S. Așteptăm totuși și reacția Excelenței Sale, dl ambasador Mark Gitenstein față de declarațiile de la Washington.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News