America și dreptul la fericire
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

În Declarația de independență, fondatorii Americii stabileau că guvernarea trebuie să asigure apărarea drepturilor cetățenilor: viața, libertatea și năzuința spre fericire.

Dacă fericirea se obține consumând de două ori mai mult decât restul lumii, atunci americanii trebuie că sunt tare fericiți. Asta dacă ignorăm faptul că au cel mai mare număr de depresivi raportat la populație. Totuși, această fericire nu ține mult: au cea mai mică speranță de viață dintre țările dezvoltate. Michael Moore a dus pacienți americani la tratament în Cuba, dar lipsa asigurărilor nu e singura boală a Americii. Poate Obama o să-i trateze pe cei 800.000 de americani care anul trecut și-au pierdut definitiv locurile de muncă, dar cât timp pot trăi în spitale milioanele de oameni rămași fără casă?

Nici cu libertatea nu stau prea bine: proporția celor aflați în pușcării crește continuu, fiind și aici pe primul loc în lume. America duce de 10 ani un război cu teroarea, în lume, dar între timp a  pierdut războiul cu violența de acasă: crime în serie, atacuri sinucigașe, în care câte un descreierat vânează zeci de oameni, înainte să-și tragă un glonț în cap.

SUA au realizat cele impresionante victorii ale omenirii, de la mersul pe Lună la înfrângerea totalitarismelor, dar la ce le folosește asta americanilor care, se glumește, vor pleca în Mexic, acolo unde s-au mutat fabricile de automobile? În ciuda propagandei susținute de elitele economice (reinventează-te, investește în educație etc.) nu există soluții pentru sutele de miloane de oameni care rămân fără scop, odată ce munca le e luată de roboți sau chinezi.

De la începutul crizei, clasa mijlocie s-a redus în fiecare an, în SUA. În schimb, un studiu recent arăta că bogații sunt tot mai fericiți, chiar dacă averile le-au scăzut, față de 2008. Au, cum s-ar spune, de unde pierde și au învățat să prețuiască mai mult ceea ce au. Cel puțin, în cazul lor nu mai e vorba despre năzuință, ci despre o realizare. Restul poate, garantat de Constituție, doar să spere.

Fiecare cu grija lui! Problema noastră este că moda din SUA, mai devreme sau mai târziu, a ajuns și la noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel