Amenzi usturătoare pentru cine își mai agață accesorii de parbriz. Titi Aur a spus ce se întâmplă în creierul șoferilor: E cel mai mare risc
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Titi Aur a vorbit despre nevoia eliminării accesoriilor de pe parbrizele mașinilor.

Legislația rutieră în vigoare stabilește că aplicarea diferitelor accesorii pe partea centrală a parbrizului sau pe bord este văzută ca un factor care reduce vizibilitatea, iar șoferii care vor mai folosi carnețele de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, sau alte accesorii pe parbriz riscă amenzi de până la 3.000 de lei (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Vremea neobişnuită din ianuarie, periculoasă pentru şoferi. Principalele capcane în trafic

Titi Aur: Creierul se obișnuiește că ceva trebuie să miște acolo

Titi Aur a spus care sunt riscurile pentru vizibilitate atunci când un obiect obturează vedea șoferului sau, mai mult, îl obișnuiește creierul că există ceva în față care se mișcă: 

„Aceste accesorii denotă lipsă de civilizație, denotă înapoiere, este foarte urât să pui tot felul de zorzoane pe parbriz, iar din punct de vedere al siguranței rutiere ele fac rău, pentru că regula conducerii defensive spune că orice distragere nu face altceva decât să mărească riscul de accident. Distragerea înseamnă casetofon, telefon, o discuție aprinsă în mașină, copilul care plânge.

Aceste accesorii distrag atenția conștient sau inconștient.

CITEȘTE ȘI     -     EXCLUSIV  Accident mortal din cauza mașinilor parcate pe colțul intersecției. Titi Aur: Șoferul român oprește sau parchează în toate locurile posibile. Adevărul e undeva la mijloc

Eu, când mă urc într-o mașină, prima dată smulg toți brăduleții de acolo, pentru că mă deranjează și e enervat. Chiar și pentru unul care e obișnuit și stă toată ziua cu acele lucruri în mașina, ochiul lui transmite creierului acele mișcări și îi solicită capacitatea de atenție distributive.

Un brăduleț sau un maimuțoi care mișcă încontinuu obișnuiește ochiul că ceva mișcă acolo, iar când va trece un pieton care e cam de aceeași mărime, pentru că brădulețul e aproape și pietonul e departe, ochiul nu va observa acea mișcare, pentru că-i obișnuit să-i miște ceva acolo, încontinuu. Mai mult, aceste accesorii trebuie eliminate și din punct de vedere estetic“, a spus, pentru DC News, Titi Aur.

CITEȘTE ȘI     -    Cel mai mare pericol pentru şoferi, în sezonul rece. Titi Aur atrage atenția: Mă surprinde...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel