Amenzi usturătoare, de mii de lei, pentru șoferii prinși fără poliță RCA valabilă
În condițiile în care prețul polițelor RCA a crescut vertiginos în ultimele luni, spre disperarea conducătorilor auto, aflați aici ce riscă șoferii prinși în trafic fără o asigurare de răspundere civilă auto valabilă.
De la bun început trebuie menționat că, potrivit Codului rutier, asigurarea de răspundere civilă auto, mai pe scurt RCA, este obligatorie. Cu alte cuvinte, posesorii de autovehicule înmatriculate sau care urmează să fie înmatriculate în România, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice, trebuie să încheie o astfel de asigurare, în funcție de anumite criterii.
În caz contrar, proprietarii de autoturisme pot primi amenzi usturătoare, ce pot ajunge până la câteva mii de lei, dar pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare a autovehiculului.
Potrivit Codului rutier, „vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”.
Mai multe sancțiuni
Venind oarecum în completare, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a precizat, în urmă cu câteva luni că, atâta timp cât o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, cel care o deține trebuie încheie o asigurare obligatorie auto, care acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia.
Dacă nu există o poliță RCA valabilă, posesorul mașinii riscă mai multe tipuri de sancțiuni. În primul rând este vorba despre amendă, cuprinsă, conform legislației în vigoare, între 1.000 și 2.000 de lei.
În plus, proprietarii auto pot rămâne atât fără certificatul de înmatriculare sau înregistrare, cât și fără plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate.
Citește și RCA - Cât plătești dacă nu ai daune și când intră în vigoare plafonarea
Și atenție, dacă în termen de 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, deținătorul mașinii “nu face dovada asigurării acestuia (...), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”.
Referitor la acest subiect, publicația Avocatnet precizează că șoferii pot verifica existența unei polițe RCA valabile pentru mașina deținută pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe de altă parte, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News