Data publicării:

Amenzi uriașe pentru comerciații care păcălesc consumatorii

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Comercianții care păcălesc consumatorii vor primi amenzi uriașe din data de 14 martie. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede amendă de la 5.000 la 100.000 lei pentru comercianţii care aplică practici comerciale înşelătoare sau agresive. De asemenea, potrivit legii,  se interzice comercializarea alimentelor care au data limită de consum sau data durabilităţii minimale depăşite.

Alegeri prezidentiale 2024

Legea nr. 33/2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor, precum și pentru completarea art. 32 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producției, circulației și comercializării alimentelor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 170 în dada de 11 11 martie si se va aplica de sâmbătă.

Potrivit noii legi,  utilizarea de către comercianţi a unor practici comerciale incorecte este interzisă, fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 la 100.000 de lei pentru practicile comerciale înşelătoare şi cu amendă de la 2.000 la 100.000 lei pentru practicle comerciale agresive.

Citește și: ANAF: Ce vor păți comercianții care nu dau bon fiscal, de la 1 martie

Practici înşelătoare sunt considerate lansarea unei invitaţii de a cumpăra produse la un anumit preţ pentru ca apoi, în scopul promovării unui alt produs, comerciantul să recurgă la refuzarea prezentării produsului care a făcut obiectul publicităţii, precum şi refuzarea luării comenzii privind respectivul articol sau al livrării într-un termen rezonabil, dar şi prezentarea unui eşantion cu defecte.

Practici comerciale agresive sunt şi crearea, operarea sau promovarea unui sistem promoţional piramidal în care consumatorul oferă o contraprestaţie, inclusiv în produse, servicii sau bani în schimbul posibilităţii de a primi compensaţie, ce provine special ca urmare a introducerii unui alt consumator în sistem decât ca urmare a vânzării sau consumului produselor.

Proiectul stabileşte că sunt practici comerciale agresive orice acţiune întreprinsă în vederea solicitării premiului sau orice alt beneficiu care este condiţionată de plata unei sume de bani ori de suportarea unui cost de către consumator.

Proiectul prevede şi faptul că se interzice comercializarea alimentelor care au data limită de consum sau data durabilităţii minimale depăşite.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel