Data publicării:
Amenzi rutiere. Ciutacu, Bolcaș, Pieleanu, Coarnă, Bulai, Marinescu se pun de acord
Amenzile exagerat de mari, care pot ajunge până la 850 de euro, pentru o serie de contravențiile banale au provocat un val de reacții. DCNews a contactat sociologi, avocați, jurnaliști, sindicaliști pentru a le afla opinia în privința acestor noi prevederi. Părerea tuturor a fost unanimă.
Jurnalistul Victor Ciutacu spune că amenzile mari pot constitui un adevărat bici, însă unele sunt total neraliste, iar polițiștii ar tinde să devină abuzivi și predispuși la șpagă.
"Unele dintre amenzi sunt absolut nerealiste ca şi cuantum. România este o ţară cu un nivel de trai total departe de posibilitatea de a plăti astfel de amenzi. În plus, poliţiştii – de când a devenit Godină vedetă – şi-au luat-o iar în cap, nu te mai înţelegi cu ei. Tind să redevină abuzivi. Ori, dându-le în mână instrumentul de a decide ce se întâmplă cu foarte mulţi bani de-ai tăi, îi faci şi mai discreţionari şi mai predispuşi la şpagă," a spus Victor Ciutacu. Mai multe detalii AICI.
Sociologul Marius Pieleanu spune că se ajunge la astfel de situații în momentul în care Poliția nu mai are soluții.
"Este o disproporție între veniturile oamenilor, ca medie, și amenzile despre care vorbiți, de 850 de euro. Este impardonabil. Vorbim despre un exemplu al eșecului de înțelegere și un exemplu a rupturii între instituțiile statului, care ar trebui să guverneze această țară, și societate privind nevoile sale", a spus Marius Pieleanu. Mai multe detalii AICI.
Avocatul Lucian Bolcaș spune că aceste amenzi arată că s-a pierdut simțul măsurii.
"Oamenii și-au pierdut simțul măsurii. Evident că sancțiunile contravenționale, ca orice fel de sancțiune, trebuie să fie proporțională, în primul rând, cu gravitatea faptei, nu cu salariul minim, nu cu pensia de urmaș sau alte aiureli de genul ăsta. Gravitatea faptei este cea care definește gravitatea infracțiunii," a spus Lucian Bolcaș. Mai multe detalii AICI.
Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România, consideră de asemenea, aceste amenzi mult prea ridicate.
”Mi se pare fantastic de mult dacă se pune în aplicare lucrul acesta. Trebuie să fim echilibrați și să ne raportăm la veniturile noastre. Nu poți stabili punte de amendă de 800 de euro când nici măcar salariul mediu nu ajunge la 400 de euro”, spune Dumitru Coarnă pentru DC News. Mai multe detalii AICI.
Alfred Bulai a catalogat, în exclusivitate pentru DC News modificarea legislativă ”o golănie”, considerând că ”astfel de aberații nu au ca efect decât creașterea șpăgii care se dă agentului de circulație”. Mai multe detalii AICI.
[citeste si]
Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) a a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește amenzile, precizând că dacă prevederea va fi adoptată, amenzile în România vor fi duble față de cele din Ungaria unde sunt considerate extrem de mari.
”Dacă ne-am duce în 800 de euro am fi la dublul Ungariei unde amenzile sunt considerate foarte mari. Nu cred că șoferii vor accepta. E vorba de un triunghi care trebuie să fie în echilibru, starea infrastructurii, măsurile luate pentru prevenirea accidentelor accidentelor și veniturile," a spus Hagiu. Mai multe detalii AICI.
Senatorul Marius Marinescu este de părere că amenzile trebuie corelate cu veniturile populației.
"Trebuie înăsprite amenzile, dar corelate cu veniturile populaţiei", consideră Marius Marinescu. „Aş introduce sancţiuni penale pentru persoanele care îşi lasă închise în maşini copiii sau animalele, punându-le viaţa în pericol. Din păcate, numai măsurile de coerciţie au efect asupra persoanelor care încalcă codul rutier", a spus senatorul. Mai multe detalii AICI
Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr spună că deși unii șoferi ar merita amenzi și mai mari, ele chiar nu pot fi achitate de români.
"Consider că românii nu pot achita amenzi atât de mari, chiar dacă unii șoferi ar merita sancțiuni și mai drastice! Este vorba despre puterea financiară a majorității românilor. Crescând atât de mult amenzile, riscăm să creștem și numărul celor care nu le vor plăti vreodată!", a spus, pentru DC News, Anton Hadăr. Mai multe detalii AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News