Amenințările cibernetice: Costul mediu al nerespectării prevederilor privind securitatea datelor ar putea depăși 5 milioane de dolari per incident în 2023, potrivit unui Raport Acronis 2022
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Numărul atacurilor de tip phishing a crescut de 1,3 ori, înregistrând o creștere cu 18% față de prima perioadă a anului 2022, și reprezintă 76% din totalul atacurilor cibernetice, potrivit unui raport  Acroni.s 

Compania Acronis, lider global în securitatea cibernetică, a lansat cel mai recent raport privind amenințările cibernetice și tendințele de securitate pentru a doua jumătate a anului 2022. Raportul precizează că atacurile de tip phishing și cele care implică autentificarea multifactor (MFA), o metodă extrem de eficientă folosită în încălcările de securitate de nivel înalt, sunt în creștere.

Amenințările generate de atacurile de tip phishing și e-mailurile malițioase au crescut cu 60%, iar costul mediu al unei breșe de securitate a datelor poate ajunge la 5 milioane de dolari în 2023. Raportul precizeaza, de asemenea, că atacurile care utilizează tehnici de inginerie socială au crescut în ultimele patru luni ale anului 2022, reprezentând 3% din totalul atacurilor. Datele de identificare scurse sau furate, care permit atacatorilor să execute cu ușurință atacuri cibernetice și campanii de ransomware, au fost cauza a aproape jumătate dintre încălcările privind normele de securitate cibernetică raportate în primul semestru al anului 2022.

„Ultimele luni s-au dovedit a fi la fel de complexe ca întotdeauna – cu noi amenințări care apar în mod constant și cu «actori» rău intenționați care continuă să utilizeze aceleași tehnici pentru a obține recompense cât mai mari. Organizațiile trebuie să acorde prioritate implementării soluțiilor complexe atunci când caută să diminueze atacurile de tip phishing și alte tentative de hacking anul acesta. Atacatorii evoluează, folosind împotriva noastră unele dintre instrumentele, cum ar fi MFA, pe care ne bazăm pentru a ne proteja angajații și afacerile”, a declarat Candid Wüest, VP Acronis Cyber Protection Research.

Pe măsură ce tacticile de securitate și tehnologiile asociate acestora evoluează la fel evoluează și „actorii” amenințărilor cibernetice care încearcă să penetreze organizațiile și ecosistemele lor. Fluxul constant de atacuri de tip ransomware, phishing și vulnerabilitățile nerezolvate demonstrează cât de crucial este pentru companii să-și reevalueze strategiile de securitate cibernetică. Atacurile de tip Ransomware-ul continuă să fie amenințarea numărul unu pentru companii, inclusiv instituții din domeniul guvernamental, al asistenței medicale și organizații din alte sectoare de activitate. În fiecare lună, începând cu a doua jumătate a anului 2022, numărul de noi victime ale acestui tip de atac cibernetic a fost de 200-300 persoane. Au fost menționate public un număr de 576 de atacuri de tip ransomware în trimestrul trei, în ușoară creștere comparativ cu trimestrul doi. Din iulie până în august, Acronis a înregistrat o creștere de 49% a atacurilor de tip ransomware blocate la nivel global, urmată de o scădere de 12,9% în septembrie și 4,1% în octombrie.

În perioada iulie - octombrie 2022, proporția atacurilor de tip phishing a crescut de 1,3 ori, ajungând la 76% din totalul atacurilor prin e-mail, comparativ cu 58% înregistrate în primul semestru al anului 2022. Această creștere este în detrimentul proporției de atacuri de tip malware.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel