Amenințare la consulatul Iranului din Paris. Un bărbat a fost arestat după ce a spus că se aruncă în aer - VIDEO / UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video X TheBreakingRprt
Captură de ecran / Foto: Video X TheBreakingRprt
Un bărbat a spus că se va aruncă în aer la consulatul Iranului din Paris.

UPDATE: Suspectul, cetățean iranian, a fost plasat în detenţie provizorie, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Niciun explozibil nu a fost găsit ”nici în sediul consulatului, nici în vehiculul” suspectului, a anunţat prefectura poliţiei din Paris, după intervenţia Brigăzii de cercetare şi intervenţie (BRI).

Bărbatul purta o vestă cu buzunare mari în care avea trei grenade false, potrivit unei surse din poliţie.

A fost deschisă o anchetă pentru ”ameninţare cu moartea materializată prin portul unei veste false cu explozibili”.

”Potrivit primelor elemente, este vorba despre un bărbat născut în 1963 în Iran”, a adăugat Parchetul din Paris, adăugând a ieşit ”de bună voie” din consultat şi că ar fi ”proferat ameninţări de trecere la acţiune violentă”.

Investigaţiile au drept ”obiectiv să se verifice dacă se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii şi de a înţelege intenţia care îl animă pe suspect”, potrivit parchetului.

Contactat de AFP, parchetul a confirmat că acest bărbat a fost judecat de tribunalul corecţional din Paris în octombrie 2023 pentru că a dat foc unor pneuri în faţa grilajului ambasadei Iranului pe 9 septembrie, acţiune pe care susţine că a efectuat-o în semn de protest faţă de regimul iranian.

A fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare şi avea interdicţia de a pătrunde în arondismentul al XVI-lea al Parisului, unde se află ambasada Iranului, timp de doi ani, precum şi interdicţia de a purta armă. El a făcut apel la decizie.

Potrivit unei surse apropiate de dosar, procesul său în apel urmează să aibă loc luni după-amiază la Paris.

UPDATE: Ziarul Le Parisien a precizat pe site-ul său că, potrivit mai multor martori, bărbatul a târât steaguri pe podeaua consulatului și a spus că vrea să răzbune moartea fratelui său.

Nu este clar dacă incidentul a avut vreo legătură cu tensiunile actuale dintre Iran și Israel. Astăzi au răsunat explozii deasupra orașului iranian Isfahan, anumite surse au descris acest lucru ca fiind un atac israelian, dar Teheranul a minimizat incidentul și a indicat că nu are planuri de represalii - un răspuns care părea menit să evite un război la nivel regional, transmite Reuters.

UPDATE: Imaginile de la fața locului au arătat polițiști din brigada de intervenție de elită, Research and Intervention Brigade (BRI), a Franței înconjurând zona.

Străzile învecinate din districtul 16 din centrul orașului au fost izolate.

Deși natura amenințării nu era clară, prefectul Parisului a ordonat brigăzii BRI să se grăbească la fața locului.

Zona din jurul consulatului, care se află în apropiere de Trocadero și de râul Sena, este populară printre turiști, iar metroul din Paris a fost suspendat în zona din apropiere, au declarat oficialii din domeniul transporturilor, conform BBC.

Știrea inițială: Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, au anunțat autoritățile.

O sursă din cadrul poliției a declarat pentru agenția Reuters că bărbatul a fost văzut în jurul orei 11.00 intrând în consulat, având asupra sa ceea ce părea a fi o grenadă și o vestă explozivă.

Bărbatul a ieșit din consulat și a fost percheziționat de forțele speciale ale poliției și nu avea de fapt explozibili asupra sa, a precizat o sursă din cadrul poliției.

Poliția franceză a izolat anterior consulatul iranian, transmite Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel