Data actualizării:
Data publicării:

Amendamentele pentru flexibilizarea programului de muncă, trimise vineri în Parlament. Ministrul Turcan le consideră esențiale

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Politica
WhatsApp
Ministrul Muncii consideră esențială această măsură
Ministrul Muncii consideră esențială această măsură
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va trimite vineri în Parlament amendamentele pentru flexibilizarea programului de muncă, prevăzută prin OUG 132/2020, transmite instituția printr-un comunicat.

Potrivit documentului, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Întâlnirea a fost solicitată în contextul situației dificile cu care se confruntă Uzina Dacia din Mioveni, care și-a întrerupt activitatea din cauza crizei de semiconductori la nivel global.

Discuții cu reprezentanții patronatelor

 

„În cadrul discuțiilor au fost prezentate posibile soluții, discutate anterior și cu reprezentanții patronatelor, care ar putea fi adoptate pentru a sprijini mediul de afaceri în situații de criză,  și pentru salvarea locurilor de muncă, iar cea mai accesibilă soluție în contextul actual este reducerea timpului de muncă. 

Ministrul Raluca Turcan a informat că la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale s-a analizat proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 211/2020 și de modificare a OUG 132/2020, fiind formulate și agreate o serie de amendamente”, se arată în comunicatul MMPS.

Amendamentele vor flexibiliza programul de muncă, măsură care este în interesul nostru, spune ministrul

 

„Amendamentele pe care mâine le vom trimite la Parlament au rolul de a flexibiliza măsura referitoare la reducerea timpului de muncă și vizează întreg mediul de afaceri, pentru că interesul nostru este să păstrăm locurile de muncă. În ceea ce privește flexibilizarea zilelor lucrătoare, vrem să dăm posibilitatea ca programul de lucru să poată fi modificat ori de câte ori situația o impune, dar angajatorul va fi obligat să justifice de fiecare dată această schimbare.

O altă modificare se referă la comunicarea către angajat. Dorim să introducem în lege și situațiile excepționale care, iată, pot să apară. Prin urmare, în astfel de situații, comunicarea către salariat va putea să se facă cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, față de 5 zile în mod obișnuit, în cazul în care intervine o modificare a programului cauzată de o creștere a activității sau dacă se impune înlocuirea unui salariat care se află în imposibilitatea de a presta activitate conform programului de lucru. Pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor, cât și al salariaților, am propus posibilitatea ca timpul de muncă să fie redus până la 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, față de 50% cât e în prezent”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel