Amendamentele convenite cu Bruxelles la reforma sistemului judiciar polonez ar putea fi 'extrem de distructive', spune Jaroslaw Kaczynski
Proiectul legislativ din Polonia care ar putea să deblocheze miliarde de euro din fondurile europene ar putea fi ''extrem de distructiv'', a subliniat sâmbătă liderul partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski.
Guvernul de la Varşovia, ce are de mai mulţi ani un diferend cu Comisia Europeană în legătură cu reformele din justiţie ce afectează independenţa sistemului judiciar polonez, a anunţat marţi că a convenit amendamente cu Bruxellesul care vor conduce la deblocarea sumei de 35,4 miliarde de euro din fondul de redresare post-COVID, scrie Reuters.
Efectele în Polonia ar putea fi extrem de distructive, nu numai pentru sistemul judiciar, dar şi pentru întregul aparat de stat, a declarat Kaczynski, într-un interviu acordat săptămânalului Gazeta Polska.
Liderul PiS a mai spus că adoptarea legii în noua formă va îndeplini probabil condiţiile stabilite de CE pentru ca Varşovia să primească fondurile blocate.
Actul normativ a dus la tensiuni în interiorul coaliţiei guvernamentale, partidul Polonia Unită anunţând că va vota împotriva acestei legi pe motiv că aceasta periclitează suveranitatea Poloniei.
Potrivit noului proiect legislativ, judecătorii nu vor fi anchetaţi disciplinar pentru punerea sub semnul întrebării a independenţei colegilor lor desemnaţi de organisme de stat despre care criticii acuză că sunt politizate.
Formaţiunea Polonia Unită spune că acest lucru ar putea cauza haos în sistemul judiciar.
Într-un discurs rostit joi, preşedintele polonez Andrzej Duda a reafirmat că se va opune oricărei modificări care ar permite punerea sub semnul întrebării a statutului judecătorilor. Mai mult, acesta a promis că va analiza constituţionalitatea noului act normativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News