Data actualizării:
Data publicării:

Amendamente Lege grațiere. Șerban Nicolae, mișcare neașteptată. Ce spune Bulai

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Şerban Nicolae (PSD) a făcut un pas înapoi și a spus că este dispus să îşi retragă amendamentele depuse la proiectul Legii graţierii dacă nu există susţinere pentru ele. 

"Am avut o discuţie cu Liviu Dragnea. I-am spus că sunt dispus să le retrag dacă nu există susţinere pentru ele, nu are rost să le susţin împotriva voinţei celor care votează. Am văzut şi reacţia poporului român ieri la miting şi avem şi o dimensiune a reacţiei populaţiei pentru că aşa s-a spus - poporul român a ieşit în stradă şi în condiţiile astea o să discutăm. Dar, din punctul meu de vedere, trebuie să prezint toate datele şi, în funcţie de acestea, bineînţeles că nu am niciun fel de ambiţie personală, de miză sau de interes. Aşa cum i-am spus şi preşedintelui PSD, sunt dispus oricând să retrag aceste amendamente, mai ales că sunt colegi care au spus că nu susţin', a afirmat Şerban Nicolae, la Parlament. Întrebat când le va retrage, Şerban Nicolae a spus că 'probabil' la şedinţa Comisiei juridice alocate acestui proiect de lege.

Contactat de DC News, sociologul Alfred Bulai a explicat cum vede acest pas înapoi.

"Parlamentul nu ia decizii de capul lui. Parlamentul reprezintă non-stop cetățenii, nu doar în exercițiul alegerilor într-o circumscripție electorală. Prin urmare, dacă Șerban Nicolae are pulsul propriului electorat care zice că vrea altceva, poate să recurgă la această chestiune. Parlamentarii țin cont de ce se întâmplă în societate. Este firesc, așa se întâmplă în democrație. Nu știu exact care este rațiunea din spatele posibilității retragerii acelor amendamente. Ar trebui să vă spună dumnealui. Poate fi decizia sa, poate fi decizia partidului sau poate fi rezultatul unei cercetări pe care au făcut-o sau poate fi urmarea unor dialoguri cu anumite structuri civice, poate fi orice", a spus sociologul.

[citeste si]

"Din punctul meu de vedere, dincolo de această poveste, cred că pentru a lua în calcul orice aspect legat de legile justiției, PSD ar fi trebuit să aștepte cel puțin câteva luni în care să nu umble deloc la această zonă care a rămas vulnerabilă în opinia publică. A amâna și a încerca întâi să faci campanii de informare și apoi să iei decizii cred că era un lucru înțelept. Sensibilitatea este destul de mare și încrederea se cimentează într-o perioadă mai îndelungată. Nu uitați că, atunci, o mare parte din populație considera că este bine că oamenii au ieșit în stradă. Acest lucru înseamnă că nu este o problemă a unui electorat anume, ci a unei părți mari de populație. Când apare sămânța neîncrederii este bine să iei în calcul acest lucru, să lași o perioadă în care să construiești, să transmiți informații. Din acest punct de vedere, nu cred că PSD a făcut mare lucru. Sunt multe alte probleme grave în societatea românească. În momentul în care le rezolvi pe acestea și faci campanie de informare și explici povestea cu reforma din justiție, atunci sigur că poți să pui problema în Parlament. Cred că este nevoie de un oarecare timp tocmai pentru a reuși să convingi pentru că altfel nu faci decât să reaprinzi un gen de îndoială și să naști neîncrederea care, atenție, este mai gravă decât au crezut ei la început. Există și oameni din electoratul PSD care nu au văzut cu ochi buni ce s-a întâmplat. Dacă nu i-ai convins nici pe ai tăi, este clar că trebuie să mai lucrezi. Trebuie să treacă un oarecare timp pentru a pune problema, dar abia după o campanie de informare", a mai zis Alfred Bulai pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel