Amenzi circulație. Principiul răspunderii obiective schimbă totul. Consilier în siguranță rutieră: Se anulează sancțiunea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Costin Tătuc a oferit o soluţie pentru autorităţile din România, în condiţiile în care gradul de colectare al amenzilor rutiere este sub 50 la sută. Acesta a oferit un exemplu din legislaţia maghiară, care amendează proprietarul maşinii, până la proba contrarie. 

"Avem exemplul vecinilor noştri din Ungaria, care au rezolvat o chestie foarte simplă de prin 2008. Au introdus principiul răspunderii obiective, care spune aşa: dacă eu am împrumutat maşina mea altei persoane, care săvârşeşte abateri de la codul rutier cu maşina mea, eu primesc acasă sancţiunea ca proprietar şi este datoria mea ca, în termen de 15 zile să merg la cea mai apropiată secţie de poliţie, dar de mânuţă cu cel care a condus. Fiecare dă declaraţie! Dacă acela nu dă declaraţie, îmi asum eu ca proprietar şi aia e, dar asta nu convine, că nu îmi convine să stau eu trei luni fără permis pentru o infracţiune comisă de altcineva.

Ulterior, se anulează sancţiunea pe numele proprietarului şi se mută pe numele celui care a condus maşina. Treaba asta există şi în dreptul civil din România, se numeşte răspunderea comitentului pentru fapta produsă, adică răspunderea maestrului pentru ucenic, răspunderea proprietarului de clădire pentru ce se întâmplă dacă pică balconul, etc. Există, dar ea trebuie legiferată. Ajungem iar la acea voinţă de a face şi a pune ordine în lucruri", a declarat Costin Tătuc, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel