Amendă pentru primarul din Odorheiu Secuiesc. Acesta a arborat doar steaguri maghiare pe 15 martie
Şi primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi, a fost amendat de subprefectul judeţului Harghita pentru arborarea steagurilor maghiare cu ocazia zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Primarul a anunţat personal, vineri, pe pagina sa de Facebook, că i s-a aplicat o amendă, prezentând totodată şi câteva detalii de pe procesul-verbal. Potrivit acestuia, în urma încălcării legii cu privire la arborarea steagurilor, Prefectura Judeţului Harghita l-a amendat cu suma de 5000 de lei.
În postarea publicată pe pagina sa, Árpád Gálfi a vorbit despre tradiţia de la Odorheiu Secuiesc a sărbătoririi şi a amendării, referindu-se la faptul că anul acesta este a treia oară când este amendat în urma utilizării simbolurilor maghiare.
“Pentru noi, să sărbătorim ziua libertăţii maghiare într-un mod demn reprezintă un lucru sacru, pentru ei, să aplice astfel de amenzi reprezintă, de asemenea, un lucru sfânt. Nu ştiu cât timp va mai dura până când legea şi oamenii care o aplică vor înţelege, în cele din urmă, că simbolurile unei naţiuni, cocardele şi panglicile în trei culori nu sunt acelaşi lucru cu drapelele naţionale ale unor ţări străine, la care se referă legea. Stăm bine în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor. Noi sărbătorim în mod tradiţional, ei ne amendează în mod tradiţional”, a spus primarul maghiar.
A fost amendat și primarul din Sfântu Gheorghe
În urma negocierilor purtate pentru realizarea coaliţiei de guvernare, USR-Plus a obţinut funcţia de prefect al judeţului Harghita, însă guvernul nu a numit încă persoana propusă de către partid. Până se va întâmpla acest lucru, atribuţiile prefectului sunt îndeplinite de subprefecţii Marius Ţepeluş şi Sándor Petres.
Înainte de asta, subprefectul judeţului Covasna i-a aplicat o amendă de 10 000 de lei primarului oraşului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal. Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” din cadrul UDMR a rugat locuitorii oraşului să contribuie cu sume simbolice la plata amenzii.
În România, legea cu privire la arborarea de steaguri prevede că drapelele unor ţări străine pot fi arborate numai la ocazii speciale, excepţionale, şi doar împreună cu drapelul românesc. Cu toate acestea, hotărârea de guvern cu normele de aplicare ale legii specifică şi faptul că “minorităţile etnice care au o organizaţie naţională pot folosi propriile simboluri la evenimentele lor”, precizează Hirado.
VEZI ȘI: Primarul din Sfântu Gheorghe, amendat pentru că a arborat, ilegal, doar steaguri maghiare în oraș
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News