Data publicării:

Amenajarea unei ghețării și conservarea puieților de brad / VIDEO

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Amenajarea unei ghețării și conservarea puieților de brad / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Amenajarea unei ghețării și conservarea puieților de brad / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

În trecut, înainte de apariția frigiderelor, oamenii foloseau ghețăriile pentru a conserva alimentele. Reprezentanții Romsilva au publicat un clip cu modul în care o astfel de ghețărie este construită pentru a proteja puieții de brad o perioadă de timp, pentru ca aceștia să nu intre în vegetație.

Alegeri prezidentiale 2024

Pentru a nu intra în vegetație, reprezentanții ocolurilor silvice conservă puieții de brad în ghețării, locuri amenajate de aceștia în pădure care au menirea de a opri temporar dezvoltarea arbuștilor. Modul în care o astfel de ghețărie e amenajată, la fel cum se obișnuia înainte de apariția frigiderului, a fost prezentat pe pagina de Facebook a Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva.

„Vă prezentăm în următorul filmuleț ”culisele” campaniei de împăduriri, cum se amenajează un ghețar și de ce sunt ținuți puieții forestieri în acești ghețari înainte de campania de împăduriri de primăvară.

În zonele montane, unde zăpada se menține mai mult timp, silvicultorii Romsilva construiesc niște locuri speciale, ”ghețari”, în care sunt păstrați puieții forestieri până vor fi plantați, când condițiile vor permite. Dacă ar fi păstrați în condiții normale, puieții forestieri ar intra în vegetație, iar șansele de reușită a lucrării de împădurire ar fi minime.

Așadar, puieții sunt ținuți la rece câteva săptămâni, pentru a preveni intrarea acestora în vegetație. Aceste ”frigidere” naturale constau dintr-un strat gros de zăpadă bătătorită, de circa 80 centimetri, peste care se așterne un strat de circa 20 centimetri de rumeguș și sunt amplasate în locuri umbroase.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta circa 20 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară, în cursul căreia vor fi regenerate 9.130 hectare fond forestier, din care 6.015 prin regenerări naturale și 3.115 hectare prin regenerări artificiale, adică lucrări de împăduriri“, au scris pe Facebook reprezentanții Romsilva.

Youtube video image
â

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel