Ambrozia, cea mai periculoasă plantă pentru sănătate, începe să elibereze polen. Cum tratezi și controlezi alergia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ambrozia, cea mai periculoasă plantă pentru sănătate, eliberează până la 8 miliarde de grăunțe de polen  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ambrozia, cea mai periculoasă plantă pentru sănătate, eliberează până la 8 miliarde de grăunțe de polen / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ambrozia este cea mai periculoasă plantă pentru sănătate pe care mulți români o au lângă gardul casei. Eliberează până la 8 miliarde de grăunțe de polen și își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Cea mai periculoasă planta pentru sănătate va răspândi miliarde de particule de polen odată cu revenirea căldurii. Aceasta se aseamănă unei bombe cu ceas care, dacă nu o dezamorsezi la timp, te va „mătura” cu „suflul ei”. Multe persoane însă au mii de astfel de plante lângă gardul casei, fără a avea habar ce riscuri implică.

Cu ani în urmă, prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie și imunologie clinică, ne avertiza că „mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantități de polen vor ajunge alergice”.

Mulți s-au convins între timp că nu a fost o alertă falsă, iar lunile august-septembrie sunt acum un adevărat calvar, în faza critică obstrucția nazală împiedicându-i să se mai odihnească, de teama asfixierii.

8 miliarde de grăunțe de la o singură plantă

O singură planta de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. Alergiile apar în iunie-iulie, atingând valorile maxime în august-septembrie.

Câteva dintre simptomele alergiei la ambrozie sunt strănutul frecvent, mâncărimile de nas și de ochi și secrețiile nazale abundente. Majoritatea celor care au aceste simptome sunt predispuși la apariția manifestaților de astm, precum dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare.

Persoanele alergice la polenul buruienilor pot acuza diverse problem digestive, asemănătoare cu cele care apar în momentul în care consumă anumite fructe și legume, precum mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, senzație de nod în gât, balonări sau tranzit accelerat.

Se recomandă ca înainte de începerea sezonului să se facă un text alergologic pentru un tratament individualist. Singura metodă descoperită pentru tratarea alergiilor este imunoterapia alergică specific, precizează BizBrașov.

Tratare și control a alergiei

Dacă suferiți de simptome ale alergiei la ambrozie la sfârșitul verii sau toamna, consultați un alergolog. El poate confirma un diagnostic cu un test de piele - aplicând un alergen diluat pe suprafața pielii și așteaptă aproximativ 15 minute pentru a vedea dacă există o reacție, cum ar fi o erupție roșie pe piele și mâncărime. Alergiile pot fi tratate, dar trebuie diagnosticate exact, pentru că în funcție de alergen, ele diferă. 

În primul rând, „se tratează simptomatic, pentru că interesul principal este să scoți pacientul din impas acut. În cazul alergiilor respiratorii, pe lângă tratamentul simptomatic, în cazul multor alergeni dintre cei severi care produc simptome severe ave posibilitatea să facem desensibilizare. Adică, practic, să învățăm organismul să-l tolereze. Există extracte cu care lucrăm, în general foarte bine tolerate, și cu rezultate foarte bune", a arătat dr Adriana Camuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, EXCLUSIV la DC Medical. 

Dar un astfel de tratament nu se începe în august și oricum durează în medie jumătate de an. Apoi, este posibil ca, ani mai târziu, tratamentul să fie nevoie să fie repetat.

„Pentru alergenii sezonieri cum sunt polenurile, durează 6 luni, timp în care pacientul trebuie să-și administreze sublingual o soluție care conține alergen purificat și standardizat, zi de zi. Se începe cu 3 luni înainte de sezon și pe perioada de sezon. De regulă sunt 6 luni, jumătate din timp este presezonier și cealaltă jumătate din timp este cosezonier. Poți să spui că este vindecat, discutând despre simptome. Poate că e un pic prea mult vindecat, pentru că oamenii când spui asta se așteaptă să nu mai facă niciodată acea afecțiune. Terenul genetic rămâne, iar de aici este o poartă care se poate deschide către alte alergii, sau care deja este deschisă. Poți să asiguri niște ani buni de lipsă a simptomelor, poți să controlezi în așa fel simptomele încât pacientul să nu mai aibă nevoie de tratament simptomatic în perioada de sezon, să aibă o viață normală, pe o perioadă foarte lungă de timp, și să previi, cu acest tratament, apariția complicațiilor, lucru care mi se pare foarte important", a arătat dr Adriana Camuescu, potrivit DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel