Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, convocat la MAE după ce declarase că TEZAURUL nu se regăsește pe agenda Comisiei româno-ruse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Ambasadorul rus, Valery Kuzmin, a fost convocat joi la sediul MAE
Ambasadorul rus, Valery Kuzmin, a fost convocat joi la sediul MAE
Ambasadorul rus, Valery Kuzmin, a fost convocat joi la sediul MAE.

MAE spune că l-a convocat pe șeful misiunii Federației Ruse la București, în urma declarațiilor făcute de acesta miercuri.

Secretarul de stat Iulian Fota a reafirmat că scutul antirachetă de la Deveselu are strict caracter defensiv, vizează potențiale atacuri din afara spațiului european și că nu există intenția de a se amplasa rachete ofensive în cadrul facilității de la baza Deveselu.

„În contextul declarațiilor de ieri (miercuri - n.r.), 9 februarie 2022, ale ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca acesta să fie convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota i-a reiterat ambasadorului Kuzmin poziția repetată constant și clar de către România, SUA și NATO încă de la momentul negocierii Acordului româno-american privind scutul antirachetă încheiat în 2011 și inclusiv recent: facilitatea antirachetă de la Deveselu, parte integrantă a sistemului NATO de apărare antirachetă, are un caracter strict defensiv, nu este îndreptată împotriva Federației Ruse – vizând exclusiv potențiale atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic, și nu există niciun fel de intenție sau posibilitate de amplasare în cadrul acestei facilități de rachete de tip ofensiv”, anunță MAE.

Iulian Fota a abordat și subiectul Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial.

Oficialul român a atras atenția cu privire la încercările părții ruse de a distorsiona adevărul, referindu-se la declarațiile pe care ambasadorul Federației Ruse în România le-a făcut miercuri, contrar realității, prin care Kuzmin susținea că tema nu ar figura pe agenda bilaterală. Secretarul de stat a reamintit că următoarea sesiune a Comisiei (a șasea) urmează să fie organizată în România conform deciziei luate de Comisie la a cincea reuniune din noiembrie 2019.

„A reiterat disponibilitatea MAE, care asigură secretariatul componentei române a Comisiei, de a susține și în continuare activitatea acestui for. Secretarul de stat a subliniat, în contextul întrevederii, că partea română consideră că astfel de intervenții publice, care încearcă să creeze opiniei publice percepții eronate, nu sunt de natură să faciliteze desfășurarea unui dialog firesc, bazat pe încredere, între părți și nici să conducă la o relație predictibilă și constructivă, cu respectarea intereselor legitime ale ambelor părți. De asemenea, în viziunea părții române, respectarea angajamentelor internaționale și a dreptului internațional rămâne o condiție esențială pentru un astfel de dialog”, potrivit comunicatului de presă.

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a criticat miercuri suplimentarea trupelor NATO în zona Mării Negre și a spus că planurile Statelor Unite și Franței de a trimite militari în România contribuie la amplificarea tensiunilor.

Diplomatul a mai precizat că Rusia nu este interesată să viziteze scutul de la Deveselu, pentru a se convinge că este pur defensiv. El a declarat că Moscova ar prefera garanții scrise din partea NATO și a Statelor Unite în acest sens.

Citește și: Cristian Diaconescu (PMP), despre gestul "INTERZIS" făcut de ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Aici e vorba despre mesaj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel