Ambasadorul Republicii Moldova în Qatar, informații de culise pentru DCNews despre fondurile qatareze. ”Potențialul este enorm”, dar e nevoie de o ”atenție specială”
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Qatar și în Statul Kuweit, Excelența Sa Iulian Grigoriță, a oferit un interviu DCNews, în cadrul întâlnirii organizate în Qatar cu românii, cu prilejul vizitei de lucru a Guvernului României. Amintim că premierul României se află în Qatar, însoțit de o delegație de miniștri, iar scopul este atragerea de investiții de 15 miliarde de euro. 

”Vreau să-i mulțumesc Excelenței Sale, domnul ambasador Daniel Tănase, pentru invitația de a fi împreună în această seară și a avea ocazia de a comunica cu membrii comunității românești de aici și cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, cu membrii de Guvern care-i însoțesc. Sunt și concetățeni de-ai noștri aici, care sunt și cetățeni români, cu pașapoarte românești” a spus ambasadorul Iulian Grigoriță. 

Întrebat, în acest context, despre relația dintre cele două ambasade, a României și a Republicii Moldova în Statul Qatar, ambasadorul ne-a spus că ”avem o relație foarte bună cu Ambasada României din Qatar, facem împreună foarte multe evenimente și ne întâlnim, sărbătorim 1 martie, 1 decembrie”. 

În ce domenii vrea să atragă Republica Moldova investiții din Qatar

Ambasada Republicii Moldova acoperă atât Qatarul, cât și Kuweitul. ”Cu forțe mici încercăm să facem lucruri mari, să atragem investițiile din aceste două țări în economia Republicii Moldova, pentru că potențialul investițional este unul enorm” ne-a spus Iulian Grigoriță, care ne-a dezvăluit că are speranțe pentru agricultură, dar și ”pentru domeniul IT, care este foarte activ în Republica Moldova”. 

Republica Moldova exporta prin Portul Odesa

”Vrem să redeschidem piața Qatarului pentru produsele noastre agricole” a spus ambasadorul, deși ”căile logistice sunt afectate de problemele de securitate din regiune, atât din a noastră (Republica Moldova exporta prin Odesa n.r.) cât și de regiunea Golfului Persic”. ”E o regiune cu perspectivă foarte mare, iar țările din această regiune sunt deschise pentru colaborare, dar necesită o atenție mai specială” ne-a mai spus ambasadorul. Întrebat la ce se referă, acesta a punctat că ”stabilirea relațiilor este un pic diferită față de cum sunt în Europa, iar când se cunosc și se respectă reguli, comunicarea merge foarte bine”. 

În Qatar, sunt în jur de 100 de persoane din Republica Moldova, care muncesc în HoReCa, ca însoțitori de bord, piloți, profesori, ingineri în agricultură. Republica Moldova exporta în Qatar carne de bovine, dar și mere. 

Un secret  ce a reieșit din discuția cu ambasadorul, însoțit de soția sa la eveniment, este acela că soțiile de ambasadori din Statul Qatar organizează foarte des întâlniri și activități împreună, de multe ori acestea având rolul lor bine determinat în acest peisaj. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel