Data publicării:

Ambasadorul Italiei în România: Legăturile comerciale cresc în continuare, fiind un semn concret al încrederii

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Legăturile comerciale între România şi Italia cresc în continuare, fiind "un semn concret al încrederii", a declarat, miercuri, ambasadorul Marco Giungi la recepţia de Ziua Naţională a Italiei.

"Cifrele sunt mai puţin importante decât creşterea. Încă nu vreau să mă laud cu cifre şi topuri, indiferent cât de excelente sunt. Prefer să subliniez că legăturile comerciale cresc în continuare, fiind un semn concret al încrederii evocate de preşedintele Mattarella (Sergio - n.r.)", a punctat el.

Totodată, diplomatul a arătat că "investiţiile nu sunt un joc la finalul căruia să ajungi la zero, anume câştigurile unuia sunt echilibrate de pierderile altuia".

"Investiţiile aduc bogăţie, în ciuda retoricii naţionaliste de modă veche ce vorbeşte de multinaţionalele malefice care vin şi exploatează ţara. Economiile noastre, mai mult de când România a intrat în UE, sunt tot mai integrate", a adăugat Giungi. 

În deschiderea recepţiei organizate cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei, patru avioane au survolat ambasada: două avioane Eurofighter - cu care forţele italiene asigură poliţia aeriană a României - şi două MIG 21.

Giungi a vorbit şi despre colaborarea în domeniul militar. 

"Participarea noastră la Brigada Multinaţională Sud-Est şi acum la operaţiunile NATO de poliţie aeriană sunt o probă concretă a angajamentului nostru de a asigura apărarea Europei şi Alianţei", a spus el.

Diplomatul a amintit şi de vizita de stat în Italia a preşedintelui Iohannis în octombrie anul trecut, "prima după Revoluţia din 1989, prima a unui preşedinte român ales democratic".

În acest context, Giungi a citat în limba română din discursul preşedintelui Mattarella la dineul oferit, atunci, în onoarea lui Klaus Iohannis: "România şi-a dorit cu ardoare să fie europeană pentru că este de origine latină, încă de la afirmarea sa ca stat. Lunga şi dureroasa sa experienţă a regimului comunist a împiedicat timp de aproape jumătate de secol această înclinaţie naturală care s-a realizat din plin numai după Revoluţie, atunci când a urmat calea care a făcut ca România să intre în familia Nord-Atlantică şi în cea europeană". 

La rândul său, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a vorbit despre relaţia dintre cele două ţări. 

"Suntem recunoscători pentru susţinerea pe care Italia ne-a acordat-o să intrăm în Uniunea Europeană, suntem recunoscători pentru cooperarea militară", a subliniat Ciamba.

"Astăzi sărbătorim un prieten special al României", a afirmat Carmen Ilona Mihălcescu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în deschiderea evenimentului aniversar. Ea a numit Italia "unul dintre partenerii economici strategici" ai ţării noastre.

În cadrul recepţiei au primit Ordinul "Steaua Italiei" în grad de Cavaler profesorii Otilia Doroteea Borcea şi Ştefan Damian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel