Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a afirmat miercuri, la Cluj, că România îşi asumă rolul pe care îl are în gestionarea problemelor europene şi că anul viitor, în cursul mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, va putea să demonstreze mai mult acest lucru.
Prezent la Cluj pentru a participa la festivalul Clujotronic, cel mai important eveniment de artă electronică din România, organizat de Centrul Cultural German în parteneriat cu Institutul Francez, ambasadorul Cord Meier-Klodt a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre rolul pe care îl poate juca România în Europa în perspectiva preluării, de la 1 ianuarie, a Preşedinţiei Consiliului UE.
"În primul rând, pentru a păstra coeziunea şi solidaritatea Europei, fiecare trebuie să îşi aducă aportul şi să îşi joace rolul stabilit. Franţa şi Germania, ca importanţi parteneri şi promotori ai Europei, cunosc şi îşi asumă acest rol. Dar, cum se spune, pe vapor e nevoie de toţi oamenii pe punte. Iar în ceea ce priveşte România, am convingerea fermă că România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează. Îmi imaginez România în primul rând ca un intermediar între acele forţe care se manifestă pe de o parte în Occident, în Vestul Europei şi cele care se manifestă în Estul Europei", a spus diplomatul german.
Summitul celor Trei Mări
Acesta a dat ca exemplu recentul Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, în cadrul căruia România "s-a folosit" de preşedinţia pe care o deţinea la acest eveniment pentru a reuşi să facă din întâlnire una cu rezultate cât mai concrete.
"Iniţiativa creării acestui summit a provenit din ţările din Estul UE, dar a fost sprijinită şi de parteneri din SUA. Au existat la unii dintre partenerii noştri temeri cum că acest summit ar putea iniţia o mutare care ar urma să divizeze Europa. România s-a folosit de preşedinţia pe care a deţinut-o de astă dată la summit pentru a face două lucruri: mai întâi a încercat să facă din acest summit o întâlnire cu rezultate cât se poate de concrete, a încercat să reducă retorica politică şi să introducă elemente de ordin practic, cum ar fi energia, transporturile, digitalizarea, infrastructura. Şi în al doilea rând a ţinut să arate că această iniţiativă este deschisă şi altor parteneri. (...) Eu m-am folosit de această invitaţie pentru a demonstra guvernului federal german că România îşi asumă rolul pe care îl are de fapt în gestionarea problemelor europene", a spus ambasadorul german.
Acesta a mai precizat că sunt şi multe alte teme în care România poate juca un rol similar celui de la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi că anul viitor, în cursul mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, va putea să demonstreze tocmai aceste lucruri.
Ambasadorul Franței
La rândul său, ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, prezentă de asemenea la conferinţa de presă, a subliniat importanţa deosebită a acestui moment al preluării, de către ţara noastră, a Preşedinţiei Consiliului UE.
"Ceea ce le spunem partenerilor români este că au o responsabilitate pentru că urmează să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Şi România îşi doreşte să reuşească această preşedinţie şi noi ne dorim să reuşească pentru că este în interesul Europei. Credem că este un moment important în UE şi în istoria ei, cu mize importante şi sperăm ca şi România să fie conştientă de acest lucru", a spus ambasadorul Franţei la Bucureşti.
Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, şi ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, au efectuat o vizită la Cluj-Napoca, în cadrul unei noi acţiuni diplomatice franco-germane. Cei doi au inaugurat împreună, miercuri, o fabrică realizată în urma unei investiţii franco-germane în valoare de 13 milioane de euro în comuna Apahida.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci