Urmărește emisiunea live
Ambasadorul Canadei la Kiev convocat în urma transferului 'inacceptabil' al turbinelor pentru gazoductul rus Nord Stream 1 (Zelenski)
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Canada: Rusia la G20, un piroman la o reuniune a pompierilor / Foto Pexels
Canada: Rusia la G20, un piroman la o reuniune a pompierilor / Foto Pexels
Ambasadorul Canadei în Ucraina a fost convocat luni la Kiev, după returnarea 'inacceptabilă' de către Canada în Germania a turbinelor pentru gazoductul rus Nord Stream 1, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

'Ministerul de Externe a fost nevoit să îl convoace pe trimisul Canadei în ţara noastră din cauza unei excepţii absolut inacceptabile de la regimul de sancţiuni împotriva Rusiei', a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic pe Telegram. Potrivit preşedintelui Ucrainei, această decizie 'va fi percepută la Moscova doar ca un semn de slăbiciune'. 'Nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu numai să limiteze cât mai mult posibil, ci şi să întrerupă complet aprovizionarea cu gaz a Europei în cel mai acut moment', a adăugat el.

Canada a fost de acord să livreze Germaniei turbinele necesare pentru întreţinerea gazoductului Nord Stream 1

În weekend, Canada a fost de acord să livreze Germaniei turbinele necesare pentru întreţinerea gazoductului Nord Stream 1, în pofida sancţiunilor în vigoare împotriva Rusiei şi a apelurilor din partea Ucrainei. Aceste turbine sunt în prezent în mentenanţă în atelierele grupului german Siemens din Canada şi Rusia a invocat aceste lucrări pentru a justifica la jumătatea lui iunie o diminuare a livrărilor prin gazoduct.

Rusia lui Putin a întrerupt fluxul de gaze prin Nord Stream 1 spre Germania invocând lucrări de mentenanţă

Luni, gigantul energetic rus Gazprom a început zece zile de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1. Germania şi alte ţări europene aşteaptă să vadă dacă livrările de gaz vor fi restabilite. Guvernul german s-a aflat mai multe săptămâni 'în contacte intensive' cu Ottawa pentru a obţine returnarea acestui echipament, în pofida sancţiunilor instituite împotriva Rusiei.

Germania, temându-se că Moscova va întrerupe complet fluxurile de gaze, a propus Canadei să recupereze turbinele pentru a rămâne în 'termenii legali', mai degrabă decât să fie livrate Rusiei.

Berlinul nu crede în motivul tehnic invocat de Gazprom pentru a explica scăderea livrărilor de gaze, dar consideră că revenirea turbinelor va lipsi Rusia de un pretext pentru a prelungi această închidere a robinetului de gaz, care ar putea degenera într-o criză energetică majoră. Ucraina spune că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania pentru a compensa scăderea livrărilor ruse prin Nord Stream 1. 

Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz, notează DPA.

Dar gazoductul Nord Stream 1 era utilizat doar la 40% din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creşteri ale preţului pe piaţa gazelor, potrivit Agenţiei Federale de Reţea din Germania. Operatorul a prevăzut un termen de zece zile de suspendare a fluxului de gaze prin Nord Stream 1, anunţând planuri de verificare şi reparare sau recalibrare a sursei de alimentare, a sistemelor de protecţie împotriva incendiilor şi a scurgerilor de gaze, precum şi a anumitor valve dacă este necesar, împreună cu actualizări de software.

Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunţată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică...

Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunţată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică, comentează AFP. Lucrări de mentenanţă similare au durat între 10 şi 14 zile în trecut şi nu au fost întotdeauna finalizate la termenul stabilit, aminteşte şi DPA. Dar în contextul războiului în Ucraina şi a încleştării dintre Moscova şi Occident pe tema energiei, nimeni nu poate spune ce va urma, conform agenţiilor de presă citate. 'Putin ne va închide robinetul la gaz... dar îl va redeschide oare într-o zi?', îşi exprima îngrijorarea duminică publicaţia Bild, cel mai citit cotidian din Germania, preluat de AFP.

'Ne confruntăm cu o situaţie inedită, totul este posibil'

'Ne confruntăm cu o situaţie inedită, totul este posibil', a recunoscut în weekened vicecancelarul german Robert Habeck la postul public de radio.

'Este posibil ca gazul să curgă din nou, chiar într-o cantitate mai mare decât înainte. Este posibil însă să nu mai vină deloc şi trebuie să ne pregătim ca întotdeauna pentru ce e mai rău', a adăugat el.

Moscova, invocând o problemă tehnică, a redus deja livrările de gaze prin Nord Stream cu 60% în ultimele săptămâni, o decizie denunţată drept 'politică' de către Berlin. În alte zone ale Europei, Gazprom a procedat într-un mod similar, reducând livrările către unele ţări şi suspendându-le complet către altele, cum ar fi Polonia şi Bulgaria, aminteşte AFP.

Berlinul a depus mari eforturi pentru a convinge Canada sâmbătă să returneze o turbină destinată Nord Stream 1, care se afla la ea pentru mentenanţă, în pofida protestelor din partea Ucrainei.

De la începutul războiului în Ucraina, Germania a blocat un alt gazoduct rusesc care urma să intre în funcţiune - Nord Stream 2 - şi depune eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, în continuare semnificativă: 35% din importurile sale de gaze provin din Rusia, faţă de 55% înainte de război.

Încălzirea gospodăriilor individuale este asigurată în proporţie de peste 50% de gazele ruseşti

În plus, încălzirea gospodăriilor individuale este asigurată în proporţie de peste 50% de gazele ruseşti. Temerile cresc în Germania că orice încetare bruscă a livrărilor de gaze ar avea efecte dramatice atât asupra industriei, cât şi asupra gospodăriilor private, subliniază DPA. Dar oprirea Nord Stream pentru o perioadă mai îndelungată ar afecta nu doar prima economie a Europei, comentează AFP. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel