Data actualizării:
Data publicării:

Ambasadoarea Libanului la București: Israelul să înveţe să trăiască în pace alături de vecinii săi

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rana Mokaddem, ambasadoarea Libanului la Bucureşti, a făcut declarații cu privire la situația tensionată din Orientul Mijlociu.

În prezent nu există niciun loc sigur în Liban, iar soluţia pentru detensionarea situaţiei din Orientul Mijlociu este ca Israelul ”să înveţe să trăiască în pace alături de vecinii săi”, a declarat, miercuri, ambasadoarea Libanului la Bucureşti, Rana Mokaddem.

Ambasadori ai ţărilor din Liga Arabă şi din Organizaţia Cooperării Islamice (OIM) s-au reunit la misiunea diplomatică libaneză din Capitală, pentru a transmite un mesaj comun privind conflictul în desfăşurare în Orientul Mijlociu.

Întrebată când se va încheia războiul, Rana Mokaddem a răspuns: ”Trebuie să întrebaţi Israelul, nu Libanul, când se va termina războiul... Când va fi un acord de încetare a focului şi când va înceta această agresiune împotriva Libanului şi cea din Gaza, atunci se va termina”.

Ea a susţinut că 80% din atacurile din ultimul an au fost ale Israelului împotriva Libanului.

”Ştiu ce este prezentat în presă, dar dacă priviţi mai în profunzime, veţi afla că 80% din atacuri au fost realizate de Israel. Sunt date ale Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a arătat ea.

Drepturile omului

Diplomatul a făcut un apel la respectarea drepturilor omului.

”Israelul trebuie să înveţe să trăiască în pace alături de vecinii săi. Doar de asta avem nevoie, respectul pentru demnitatea umană a libanezilor, a palestinienilor. Dacă vor să trăiască printre noi, arabii din regiune, şi să trăiască în pace în regiune, trebuie să ne respecte, să respecte drepturile omului şi totul va fi bine, când vom fi consideraţi egali”, a spus Rana Mokaddem.

Ambasadorii prezenţi la Ambasada Libanului au făcut apel către Consiliul de Securitate al ONU să îşi asume responsabilitatea de menţinere a securităţii şi păcii internaţionale şi ”să înceapă implementarea Rezoluţiei privind încetarea imediată şi cuprinzătoare a focului în Fâşia Gaza şi să intervină urgent pentru a asigura o stabilitate durabilă în sudul Libanului prin implementarea completă a rezoluţiilor relevante, punând capăt definitiv încălcărilor continue ale dreptului internaţional de către Israel şi ameninţărilor constante la adresa Libanului, a populaţiilor civile, a facilităţilor şi a infrastructurii sale”.

Diplomaţii au spus că în ultimul an atacurile israeliene din Fâşia Gaza şi Cisiordania au dus la moartea a 42.000 de palestinieni şi rănirea a peste 90.000, majoritatea femei şi copii.

”Ambasadorii arabi şi OIC condamnă agresiunea Israelului împotriva Libanului şi consideră Israelul, puterea ocupantă, pe deplin responsabil pentru această escaladare periculoasă, care ameninţă securitatea şi stabilitatea întregii regiuni. Considerăm acest atac ca pe o extensie a crimelor de război pe care Israel le comite şi o încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor relevante ale Naţiunilor Unite”, se arată în declaraţia comună.

Mai mulți ambasadori și trimiși diplomatici

La misiunea diplomatică au fost prezenţi, alături de ambasadoarea Libanului, ambasadorii şi trimişii diplomatici ai Palestinei, Algeriei, Egiptului, Indoneziei, Iranului, Irakului, Iordaniei, Kazahstanului, Kuweitului, Libiei, Malaysiei, Marocului, Pakistanului, Qatarului, Arabiei Saudite, Sudanului, Siriei, Turciei şi Tunisiei.

Ambasadorul Iranului la Bucureşti, Seyed Hossein Sadat Meidani, a afirmat că, din păcate, nu există niciun acord de încetare a focului în Orientul Mijlociu.

”Escaladări ale situaţiei au existat în acest an. Iranul a fost reţinut mult timp, pentru a lăsa politica şi diplomaţia să funcţioneze. Din păcate, azi nu avem un acord de încetare a focului. Nu avem niciun rezultat. Sperăm ca toată lumea să facă eforturi pentru un acord de încetare a focului şi pentru încheierea conflictului din regiune”, a arătat diplomatul, conform Agerpres.

El a spus că ţara sa este pregătită ”pentru orice fel de reacţie” şi acţiunile Iranului au fost unele de apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel