Ambasada SUA emite o alertă de terorism: posibil atac la Johannesburg
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Într-o notă postată pe site-ul său, ambasada și-a sfătuit personalul ”să evite aglomerațiile de oameni și alte adunări publice mari”.

Ambasada SUA la Pretoria a emis o alertă de terorism fără precedent cu privire la un posibil atac terorist care ar putea avea loc în weekend, la Johannesburg. Într-o notă postată pe site-ul său, ambasada și-a sfătuit personalul să ”evite aglomerațiile de oameni și alte adunări publice mari în zona Sandton din Johannesburg”.

”Guvernul SUA a primit informații conform cărora teroriștii ar putea plănui să efectueze un atac asupra unor adunări mari de oameni într-o locație nespecificată din zona Sandton din Johannesburg, Africa de Sud, pe 29 octombrie 2022. Nu există informații suplimentare asupra momentului, metodelor sau obiectivelor potențialului atac. Ambasada SUA a sfătuit personalul să evite aglomerațiile și alte adunări publice mari în zona Sandton din Johannesburg în weekendul 29-30 octombrie 2022”, se arată în anunțul citat de către Nova News.

Președinția sud-africană, la rândul său, a comentat avertismentul susținând că este ”comunicarea standard a Guvernului Statelor Unite către cetățenii săi” și s-a asigurat că forțele de ordine monitorizează orice amenințări la adresa cetățenilor și a națiunii, precizând că este responsabilitatea forțelor de securitate sud-africane de a asigura siguranța tuturor oamenilor din țară.

”Dacă va fi nevoie, Guvernul sud-african va fi primul care va informa publicul cu privire la orice amenințări iminente”, a spus președinția într-un comunicat. În țară sunt în desfășurare discuții de pace între părțile în conflict din Tigray.

Citește și:

Avertisment din SUA: Beijingul respinge status-quo-ul din Taiwan

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Beijingul respinge status quo-ul de lungă durată referitor la Taiwan, reiterând analiza Washingtonului conform căreia China intenţionează să accelereze calendarul vizând reunificarea sa cu insula, informează joi AFP.

Declaraţiile sale survin după ce preşedintele Xi Jinping a obţinut al treilea mandat la recentul Congres al Partidului Comunist, care i-a consolidat statutul de cel mai influent lider chinez după Mao Zedong. Acest lucru trezeşte temeri în Taiwan că Beijingul îşi va dubla eforturile pentru a avea câştig de cauză, aşa cum a subliniat miercuri ministrul de externe taiwanez Joseph Wu în parlamentul de la Taipei, scrie Agerpres.

Antony Blinken a reamintit că status quoul - prin care Statele Unite recunosc o singură China, dar furnizează arme insulei pentru apărarea acesteia - a făcut posibil să "asigurăm că nu există niciun conflict între Statele Unite şi China în privinţa Taiwanului". Dar, a declarat şeful diplomaţiei americane pentru Bloomberg News,"ceea ce s-a schimbat este decizia luată de guvernul de la Beijing, conform căreia status quoul nu mai este acceptabil, că doresc să meargă mai departe, să accelereze procesul" de reunificare.

El a mai subliniat că Beijingul a decis "să facă viaţa dificilă în Taiwan în speranţa că acest lucru va grăbi reunificarea".

Presiunea chineză asupra Taiwanului "ar trebui să îngrijoreze nu numai Statele Unite, ci toate ţările din regiune şi din întreaga lume", a declarat Antony Blinken, care a dat exemplul ponderii tot mai mari a Taiwanului în producţia de semiconductori."Dacă acest lucru ar fi perturbat din orice motiv, ar avea consecinţe profunde pentru economia globală", a avertizat el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel