Ambasada la Ierusalim. Cehia, 'un prim pas'
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Cehia face 'un prim pas' către mutarea la Ierusalim a ambasadei sale din Israel.

Autorităţile de la Praga consideră că deschiderea unei Case Cehe la Ierusalim, în noiembrie, este un pas către mutarea ambasadei Cehiei din Tel Aviv, informează AFP. Într-un comunicat comun difuzat miercuri, preşedintele Cehiei, premierul, preşedintele parlamentului, ministrul de externe şi ministrul apărării afirmă că este vorba de 'un prim pas către mutarea la Ierusalim a ambasadei cehe'.

Jiri Ovcacek, purtător de cuvânt al preşedintelui Milos Zeman, a declarat agenţiei France Presse că noua Casă Cehă va găzdui mai multe instituţii subordonate guvernului de la Praga. 'Casa Cehă va fi inaugurată oficial de preşedinte în timpul vizitei sale în Israel, în noiembrie', a precizat el. AFP reaminteşte că Zeman a promovat mutarea la Ierusalim a ambasadei ţării sale înainte ca preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, să decidă mutarea ambasadei americane din Tel Aviv, eveniment care a avut loc în mai.

În aceeaşi lună, Cehia şi-a redeschis consulatul onorific de la Ierusalim, care fusese închis în 2016, în urma decesului consulului. Ambasada cehă a funcţionat la Tel Aviv din 1949, dar şi-a sistat activitatea din 1967 până în 1990, din cauza întreruperii relaţiilor diplomatice ale regimului comunist de la Praga cu Israelul.

Vezi și: Eurovision 2019, în pericol. Dispute şi iniţiative de boicotare



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel