Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix, Apple și Microsoft au plătit taxe cu 219 miliarde dolari mai mici în ultimul deceniu
Cele mai mari firme tehnologice americane au fost acuzate că au plătit taxe mai puține.
Conform The Guardian, firmele tehnologice cunoscute sub numele de „Silicone Six” (n.r., „cei șase giganți”) au fost acuzate că au supraestimat plata taxelor lor cu aproape 100 miliarde dolari în ultima decadă.
În timp ce cancelarul britanic Rishi Sunak a cerut liderilor mondiali să susțină o nouă lege pentru acest tip de companii, înainte de summit-ul G7 din Marea Britanie, grupul Fair Tax Foundation a arătat cu degetul șase companii gigant. Este vorba despre Amazon, Facebook, Alphabet (n.r., compania mamă a Google), Netflix, Apple și Microsoft.
Taxe de 219 miliarde dolari în minus decât se aștepta între 2011 și 2020
Companiile sunt acuzate că au plătit cu 96 miliarde dolari mai puține taxe între 2011 și 2020 în calculele proprii decât în rapoartele financiare de final de an. Cele șase firme ar fi plătit cu 149 miliarde dolari mai puține taxe decât ar fi plătit unde au avut operațiuni cu adevărat, a mai dezvăluit fundația. În total, s-au plătit taxe cu 219 miliarde dolari mai puțin decât se aștepta în ultimul deceniu, în jur de 3,6% din veniturile totale ale lor care echivalează 6 trilioane dolari.
Potrivit datelor companiilor, raportul FTF a descoperit că Amazon a colectat venituri de 1,6 trilioane dolari, raportând un profit de 60,5 miliarde dolari. Pentru ele s-au plătit 5,9 miliarde dolari în ultimul deceniu. Totuși, se aștepta ca Amazon să fi plătit 10,7 miliarde dolari pentru profitul său, nu 9,8%, ceea ce înseamnă cea mai mică rată dintre cele șase companii.
Răspunsul Amazon
Un purtător de cuvânt al Amazon a spus despre calculele făcute de FTF că sunt „extrem de înșelătoare”. „Amazon este în principal un retailer, iar profiturile sunt foarte mici, astfel că comparația cu alte companii tehnologice cu profituri de 50% nu este rațională”, a transmis compania. „Guvernele își scriu legile fiscale, i-ar Amazon încearcă să respecte tot ce se stipulează – plătirea tuturor taxelor, dar și investirea miliardelor de dolari în crearea de locuri de muncă și infrastructură. Alături de profiturile scăzute, investiția logic că ar rezulta într-o taxare scăzută”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News