Data publicării:
Amânare rate bancare. Elena Cristian: Măsura NU este pentru toți românii cu credite. Multe cereri vor fi respinse
Elena Cristian analizează soluţia găsită de către Guverul Orban pentru românii care au rate bancare şi, în această perioadă, au dificultăţi financiare.
Discuția zilei din spațiul public: amânarea ratelor bancare capată apecte tragico-comice când vine vorba de ministrul Finanțelor, de purtătorul de cuvând al Guvernului, de diverși consilieri habarniști ai premierului. Și în general de reprezentanți ai Puterii. Care au făcut și adoptat un act normativ total diferit de ceea ce au promovat zile întregi în spațiul public, inclusiv prin vocea președintelui României, și acum încearcă să prostească poporul cu explicații care nu se regăsesc și nu se susțin prin actul normativ.
O să trec în revistă câteva puncte extrem de importante din această ordonanță, care sunt atât de bine explicate în actul normativ, încât este inutil ca pseudospecialiștii care se perindă prin Palatele României acum să ne facă să vedem altceva:
1. Ratele vor fi suspendate între 3 si 9 luni. FALS. Ratele nu vor putea fi suspendate 9 luni. Poate 7... poate 3, dar nu nouă. Pentru că nu mai este timp. Potrivit textului OUG: ”Debitorul va putea solicita suspendarea ratelor pe o perioadă între 1 și 9 luni, dar perioada nu trebuie să depășească 31 decembrie 2020!”. Un calcul scurt: suntem la sfârșit de martie, mai sunt 9 luni din an: normele de aplicare vor fi date până pe 10 aprilie iar aprobarea cererii de către bancă se face în 30 zile. Concluzia: aprilie pică, luna mai este cu semn de întrebare. Prin urmare, amânarea ratelor se va face pentru maximum 7 luni.
2. Toți românii cu credite afectați de criza coronavirusului vor putea să-şi suspende ratele. FALS. Inițial, guvernanții, chiar și președintele Iohannis, au zis ”toată lumea”, ulterior au revenit. Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”. Nu se explică cum se demonstrează acest lucru, ce înseamnă direct sau indirect și de ce documente este nevoie.
De altfel, decizia nu se aplică nici măcar pentru toți cei care au credite: ”Decizia de suspendare a ratelor rămâne la latitudinea băncii sau a instituției financiare nebancare. Aceasta va analiza cererea debitorului și o va aproba în conditiile unor norme emise în termen de 15 zile de către Ministerul Finantelor Publice”. Concluzia: este necesară o analiză cu documente etc. Care poate duce la respingerea cererii. Banca va decide în final.
3. Toți românii cu credite afectați de criza coronavirusului vor putea să-şi suspende ratele. FALS. Circa 600.000 de români cu credite, excluși din OUG: persoanele care înregistrează întârzieri la plata ratelor (nu se spune despre ce tip de întârzieri este vorba), anterior declarării stării de urgență, nu sunt eligibili pentru a obține suspendarea ratelor. Concluzia: cei care nu puteau plăti până acum, trebuie să plătească în această perioadă, indiferent de situația prin care trec. Chiar dacă acum și-au pierdut locul de muncă, nu contează...
4. Nu vor fi generate costuri suplimentare.FALS, FALS, FALS... Suspendarea ratelor costă, potrivit OUG. ”Guvernul generează împovărarea debitorilor prin capitalizarea dobânzilor din perioada suspendării plății ratelor, în interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislația în vigoare”, este semnalul tras de Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare. Așadar, pe perioada de suspendare, dobânda aferentă ratelor respective va fi introdusă în soldul rămas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, în unele cazuri) urmând a se aplica dobânda contractuală. Pe înțelesul tuturor, băncile și instituțiile financiar-nebancare vor aplica dobândă la dobândă.
Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată. Altfel spus, se poate prelungi durata creditului, dar cu costurile aferente.
5. Dobânda la credite ipotecare este garantată de stat. ADEVĂRAT, DAR CAPCANA E CÂT CASA. Statul garantează, dar și execută: în cazul creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice, statul va garanta integral plata dobânzii capitalizate. În acest sens se va încheia o convenție între bănci și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Debitorii vor răspunde în fața Fiscului dacă nu vor achita ratele pentru care statul a acordat garanții, la fel cum se întâmplă și acum în cazul creditelor Prima Casă. Se aude domnule Dancă? Puteți să nu mai explicați lucrurile pe jumătate... Să le spuneți oamenilor cum stau lucrurile?
Și bonus: executările silite și recuperările de creanțe continuă. Reținerea unei părți din venitul debitorului (poprirea), respectiv vânzarea la licitație publică a bunurilor acestuia sunt în continuare permise.
Concluzia: că una au zis și alta au făcut, nu e o noutate în cazul tuturor politicienilor. Grav este că, în această perioadă grea, cei care sunt la guvernare dau speranțe fără suport românilor. Știu, vor fi două runde de alegeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News