Data actualizării:
Data publicării:

Am putea trăi până la 200 de ani. Oamenii de știință caută un antidot pentru îmbătrânire

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Hasan Albari)
Sursă foto: Pexels (Hasan Albari)

Oamenii de știință consideră că vârsta de 150 de ani ar putea fi atinsă în curând de oameni. 

Ideea de a trăi timp de sute de ani este considerată visul miliardarilor și a mogulilor tehnologiei. Oamenii de știință aflați în fruntea cercetării gerontologice cred că sunt pe punctul de a dezvolta o pastilă care ar putea ajuta oamenii să trăiască până la vârsta de 200 de ani și mai mult.

Progresele medicale din ultimul secol au făcut ca oamenii din națiunile bogate să trăiască până la 80 de ani, aproape dublu față de speranța medie de viață la începutul secolului al XX-lea.

Nutriția îmbunătățită, apa curată, o salubritate mai bună și salturile uriașe în medicină au fost esențiale în prelungirea vieții umane. Cea mai bătrână persoană cunoscută, franțuzoaica Jeanne Calment, care a vândut pânzele lui Vincent Van Gogh când era adolescentă, la sfârșitul anilor 1800, a trăit până la vârsta de 122 de ani și a murit în 1997.

Celulele zombie ar putea fi unul dintre principalele motive al îmbătrânirii

Există o dezbatere asupra longevității naturale mult peste această vârstă atinsă de Calment, dar se speră că știința va duce durata vieții umane dincolo de ceea ce se crede că este posibil în prezent.

Dr. Andrew Steele, un biolog britanic și autor al unei noi cărți despre longevitate, a declarat pentru Daily Mail că nu există niciun motiv biologic pentru care oamenii să nu atingă vârsta de 200 de ani. El crede că marea descoperire va veni sub forma unor medicamente care îndepărtează ”celulele zombie” din organism, despre care se crede că sunt unul dintre principalii vinovați de degradarea țesuturilor și a organelor pe măsură ce îmbătrânim.

Pastilele care scot aceste celule din organism sunt deja în teste pe oameni și ar putea ajunge pe piață în cel puțin 10 ani, potrivit Dr. Steele, care crede că oricine este în viață în prezent și află despre acest studiu ar putea ajunge la 150 cu ajutorul medicamentelor.

Un studiu arată că optimiștii trăiesc mai mult

Un nivel mai ridicat de optimism este asociat cu o durată de viață mai lungă și cu o șansă mai mare de a trăi peste 90 de ani, potrivit unui nou studiu efectuat pe aproape 160.000 de femei de diferite rase și medii. Factorii unui stil de viață sănătos, cum ar fi calitatea dietei, activitatea fizică, indicele de masă corporală (IMC), fumatul și consumul de alcool, au reprezentat mai puțin de o pătrime din asocierea dintre longevitate și optimism, potrivit studiului publicat miercuri în Jurnalul of Societății Americane de Geriatrie.

”Deși optimismul în sine poate fi modelat de factori structurali sociali, descoperirile sugerează că beneficiile optimismului pentru longevitate sunt fi valabile pentru grupurile rasiale și etnice. Optimismul poate fi o țintă importantă de intervenție pentru longevitate în diverse grupuri minoritare”, a spus autorul principal Hayami Koga, student postdoctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health într-o declarație.

Acesta nu este primul studiu care a găsit o legătură puternică între longevitate și a privi partea bună a vieții. Un studiu din 2019 a constatat că atât bărbații, cât și femeile cu cele mai înalte niveluri de optimism au avut o durată de viață cu 11% până la 15% mai lungă decât persoanele care au practicat mai puțin gândirea pozitivă. De fapt, optimiștii cu cele mai mari scoruri aveau cel mai probabil să trăiască până la 85 de ani sau mai mult. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel