Data publicării:

Am luat permisul în Anglia, dar vreau să mă întorc în România. Trebuie să-l preschimb? Este nevoie de lecții de condus suplimentare?

Autor: Gabriela Ungureanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Pentru românii care au luat permisul de conducere în Anglia și doresc să se întoarcă în România, procesul de preschimbare a permisului poate părea o provocare, dar acesta poate fi gestionat cu ușurință, a declarat Ionuț Stan, instructor la Școala de Șoferi Scorpion din Vrancea, într-un interviu exclusiv acordat ȘtiriDiaspora.  

„Primul pas pe care trebuie să îl facă un român din Anglia care vrea să se retragă acasă și vrea să obțină permis de conducere românesc este să intre pe site-ul Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Pe site, trebuie să își facă o programare, să își rezervă un loc.

Rezervarea se face pentru o perioadă de aproximativ 7-10 zile, unde se va prezenta cu toate documentele necesare. După acest pas, cetățeanul sau cetățeana respectivă își scoate un cazier judiciar, face o fișă medicală la o clinică specializată și plătește o taxă de 95 de lei la una din următoarele unități: BCR, CEC Bank sau la poștă”, explică în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora instructorul Ionuț Stan de la Școala de șoferi Scorpion din Focșani, Vrancea.

Documente și informații

Cazier judiciar: Obținut de la autoritățile britanice. Acest document atestă că nu ai avut probleme legale sau infracțiuni în timpul șederii tale în Anglia.

Fișă medicală: Aceasta poate fi obținută la o clinică specializată. Ea confirmă că ești apt din punct de vedere medical pentru a conduce în România.

Taxe: Va trebui să plătești o taxă de 89 de lei pentru permis și o taxă de 6 lei comision. Totalul va fi de 95 de lei și poate fi plătit la una din unitățile bancare BCR sau CEC Bank sau la poștă.

Predarea permisului englezesc și ridicarea permisului românesc

„După ce ai strâns toate aceste documente și ai efectuat plățile necesare, trebuie să te prezinți la ghiseul DRPCIV la data pentru care ți-ai programat întâlnirea. Acolo, te vei prezenta cu permisul, buletinul în original și cu o copie după buletin, fișa medicală și cazierul judiciar la ghișeu, unde vei fi fotografiat. Permisul de conducere englezesc va fi reținut, iar în schimb vei primi o dovadă înlocuitoare.

Perioada de primire a permisului de conducere românesc variază între 30 și 90 de zile. Deci, în două-trei luni, ar trebui să deții permisul românesc.”, completează Ionuț Stan.

Recunoașterea în Uniunea Europeană: Permisele de conducere românești sunt emise în conformitate cu prevederile Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere. Aceste permise sunt recunoscute în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Codurile Comunitare Armonizate: La preschimbarea permiselor de conducere străine cu documente similare românești, se înregistrează obligatoriu codurile comunitare armonizate 70 și 71, precum și țara din care a fost preschimbat documentul, la rubrica "Restricții".

Aceste proceduri asigură că permisele de conducere eliberate în România sunt conforme cu normele europene și pot fi utilizate în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Este nevoie de lecții de condus suplimentare?

Este important de menționat că nu vei avea nevoie de ore suplimentare de conducere pentru a obține permisul românesc. Singurul aspect semnificativ la care trebuie să fii atent este sensul pe care conduci în România.

„Pașii sunt foarte simpli. Șoferul nu are nevoie de ore de conducere suplimentare, trebuie doar să știe că în România se conduce pe dreapta nu pe stânga. Unde mai apar probleme, în general la cetățenii care au condus în Anglia, trebuie să știe că giratoriile se ocolesc prin dreapta nu se abordează și prin varianta englezească prin stânga.”, glumește la final domnul Ionuț Stan.

În concluzie, procesul de preschimbare a permisului de conducere englezesc într-unul românesc poate părea complicat la început, dar cu pași simpli și documentație corectă, acesta poate fi realizat cu succes, permițându-ți să circuli legal și în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel