Iran: Am avertizat înainte de a ataca Israelul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Oficiali turci, iordanieni și irakieni au declarat duminică că Iranul a oferit un avertisment cu câteva zile înainte de atacul său cu drone și rachete împotriva Israelului, însă oficialii americani au declarat că Teheranul nu a avertizat Washingtonul și că intenția sa era de a cauza pagube semnificative.

Iranul a lansat sute de drone și rachete sâmbătă într-o lovitură de ripostă după un atac presupus israelian asupra complexului ambasadei sale din Siria, notează NewsDiary.

Mai multe dintre drone și rachete au fost doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul israelian, cu toate acestea o fetiță a fost grav rănită și au existat preocupări ample cu privire la o escaladare ulterioară.

Ministrul de Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a declarat duminică că Iranul a informat țările vecine și aliatul Israelului, Statele Unite, cu 72 de ore înainte că va lansa atacurile.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că a vorbit atât cu Washingtonul, cât și cu Teheranul înainte de atac, adăugând că a transmis mesaje ca intermediar pentru a fi sigur că reacțiile sunt proporționate.

„Iranul a spus că reacția va fi un răspuns la atacul Israelului asupra ambasadei sale din Damasc și că nu va depăși acest lucru.

„Am fost conștienți de posibilități. Evoluțiile nu au fost o surpriză”, a spus o sursă diplomatică turcă.

Un oficial de rang înalt din administrația președintelui american Joe Biden a negat declarația lui Amirabdollahian, spunând că Washingtonul a avut contact cu Iranul prin intermediul elvețienilor, dar nu a primit un avertisment cu 72 de ore înainte.

„Este absolut fals”, a spus oficialul.

„Nu au dat nicio notificare, nici nu au dat vreun sens ... 'acestea vor fi țintele, așa că evacuați-le'”.

Teheranul a trimis Statelor Unite un mesaj doar după ce atacurile au început și intenția era de a fi „extrem de distructive”, a spus oficialul, adăugând că afirmația Iranului cu privire la un avertisment extins ar putea fi o încercare de a compensa lipsa unor pagube majore din atac.

„Am primit un mesaj de la iranieni în timp ce acest lucru era în desfășurare, prin intermediul elvețienilor.

„Acesta sugera practic că s-au terminat, dar era totuși un atac în curs.

„Deci, acesta a fost mesajul (lor) către noi”, a spus oficialul american.

Oficiali irakieni, turci și iordanieni au afirmat fiecare că Iranul a furnizat avertismente timpurii privind atacul de săptămâna trecută, incluzând unele detalii.

Atacul cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice a riscat să provoace victime majore și să escaladeze conflictul.

Oficiali americani au declarat vineri și sâmbătă că se așteptau la un atac iminent și au îndemnat Iranul să se abțină, cu Biden spunând sec că singurul său mesaj către Teheran a fost: „Nu”.

Două surse irakiene, inclusiv un consilier de securitate guvernamental și un oficial de securitate, au declarat că Iranul a folosit canale diplomatice pentru a informa Bagdadul despre atac cu cel puțin trei zile înainte de a se întâmpla.

Momentul exact al atacului nu a fost dezvăluit în acel moment, dar a fost transmis autorităților de securitate și militare irakiene cu ore înainte de lovituri, permițând Bagdadului să-și închidă spațiul aerian și să evite accidentele fatale.

„Guvernul a înțeles clar din partea oficialilor iranieni că armata SUA din Irak era și ea conștientă de atac în avans”, a spus oficialul de securitate irakian.

Un oficial iordanian de rang înalt a declarat că Iranul a chemat emisari arabi la Teheran miercuri pentru a-i informa despre intenția de a efectua un atac, deși nu a specificat momentul.

O sursă iraniană informată despre problemă a declarat că Iranul a informat SUA prin canale diplomatice care includeau Qatarul, Turcia și Elveția despre ziua programată a atacului, spunând că acesta va fi efectuat într-o manieră care să evite provocarea unei reacții.

Cât de mult poate fi evitată escaladarea rămâne ca întrebare.

Biden a spus Israelului că Statele Unite nu se vor alătura niciunui răspuns al acestuia, a declarat oficialul american.

Cu toate acestea, Israelul își mai examinează răspunsul și va „extrage prețul de la Iran în modul și momentul care este potrivit pentru noi”, a declarat ministrul israelian Benny Gantz duminică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel