Aluat foitaj: Rețeta rapidă. Vei renunța la cel cumpărat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Dacă vrei să renunți la aluatul foitaj din comerț, iată o rețetă pe care o poți prepara chiar tu! Nu e nimic complicat.

Ingrediente

200 gr făină albă (tip BL55)
200 gr unt nesărat
1/4 linguriţă sare
100 ml apă rece ca gheaţa

Cum se prepară

Tăiaţi untul cubuleţe cât de cât egale şi îl lăsaţi la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute, doar cât să nu fie rece, dar nu-l lăsaţi să se înmoaie foarte tare (mai ales dacă e cald afară). Puneţi apă în congelator în acest timp, ca să fie rece gheaţă. Puneţi făina într-un bol larg. Presăraţi cuburile de unt deasupra. Amestecaţi făina cu untul (cuburile să fie acoperite de făină). Începeţi să luaţi cuburi de unt între degete şi presaţi-le ca să obţineţi fulgi de unt. Turnaţi apa pe toată suprafaţa făinii.

Începeţi să formaţi aluatul astfel: băgaţi palma sub făină, aduceţi deasupra untului şi apăsaţi cu podul palmei. Rotiţi bolul şi faceţi această mişcare până când toată faina este "lipită" de unt. Sub nicio formă nu frământaţi aluatul ca cel de pâine, chiar dacă sunteţi tentaţi. Vrem ca bucăţile de unt să rămână întregi în aluat şi pe aceesi direcţie, scrie e-retete.ro. Nu trebuie să obţinem un aluat omogen sau fin. Când făina din bol e "lipită" de unt, aluatul nostru e gata. Răsturnaţi aluatul pe masa de lucru pe care aţi pus hârtie de copt şi aţi presărat făină. Daţi formă dreptunghiulară aluatului, doar presându-l uşor din laterale.

Cu sucitorul faceţi doar mişcări față-spate pentru a întinde aluatul. Încercaţi să întindeţi aluatul cât mai egal, să nu aveţi diferenţe mari de grosime. Când aveţi o foaie lunguiaţă cam de un deget grosime, e gata. Îl împăturiți în trei. Întoarceţi aluatul cu partea împăturită în jos. Rotiţi bucata de aluat la 90 de grade şi repetaţi întinderea şi împăturirea în trei. Acoperiţi aluatul cu folie şi daţi-l la frigider 30 minute. Repetaţi paşii 5-6-7 încă o dată.

Reţineţi, întindeţi aluatul doar cu mişcări față-spate şi aplicaţi o presiune cât mai egală pentro o grosime a foii cât mai uniformă. La tura a doua de întindere, aluatul va fi mai uşor de întins şi mai omogen. Scoateţi aluatul din frigider şi faceţi ultima întindere-împăturire astfel: întindeţi aluatul tot cu mişcări față-spate, o foaie la fel lungă şi groasă cam de un deget. Aduceţi capetele scurte în centru. Apoi, împăturiţi încă o dată în două. Daţi aluatul la frigider 15 minute.

Întindeţi aluatul foaie subţire. Foaia poate fi ce formă doriţi (mai rotundă, mai lungă etc), în funcţie de ce planificaţi să faceţi din ea. Acum, o puteţi întinde şi pe lungime şi pe lăţime, nu există restricţii cu privire la direcţia sucitorului. Aluatul se poate folosi imediat.

Păstrare: Taie aluatul în două bucăţi egale (ca să fie mai uşor de manevrat şi depozitat), presară-le cu puţină făină. Apoi, învelește-le în folie de plastic, apoi în hârtie de copt. Se pun la frigider una peste alta până se folosesc. Rezistă 2-3 zile la frigider. Când doriţi să le folosiţi, doar le scoateţi, le decupaţi/tăiaţi după cum doriţi şi le coaceţi exact ca pe aluatul foietaj cumpărat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel